Elfsborg vill stänga ute Stockholmsfans

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

BORÅS. Avbruten match och en brandman som skadas.

Nu vill Elfsborgs ordförande Bosse Johansson stänga ute Stockholmsfansen från matcherna på Borås Arena.

– Vi som arrangör måste fundera på om vi ska tillåta dem att komma hit. Jag är tveksam till det, säger han.

Bosse Johansson.
Foto: BILDBYRÅN
Bosse Johansson.

Avsparken i den första halvleken sköts upp med närmare tio minuter sedan Djurgårdsfansen tänt närmare ett hundratal olika sorters bengaler. Men den stora skandalen inträffade precis när den andra halvleken skulle börja på Borås Arena. En person i bortaklacken slängde in ett knallskott som briserade precis framför ansiktet på en brandman som tvingades uppsöka läkarvård.

Det var kulmen på ett antal matcher med problem i samband med Stockholmslagens besök i Borås, och nu har Bosse Johansson tröttnat.

– Hur ska vi ha det nästa år när AIK och Djurgården kommer? Ska vi verkligen ha bortastå öppet? Jag vet ju vad 10 800 andra människor tycker om det här, det hör ni ju själva när publiken skriker "ut med packet" till dem. Jag är övertygad om att man inte tycker att vi ska ha det.

”Enorma resurser”

Har ni rätt att stänga ute bortasupportrarna?

– Jag vet inte. Men vi som arrangör måste ju fundera på vad vi kan göra. Vi lägger ner enorma resurser på att få dem att inte ta med sig knallskott och bengaler in, men det är omöjligt.

Vad kan ni göra då?

– Vad det handlar om är att få ett antal fällande domar, stenhårda domar, så att när de vaknar upp på måndag morgon inser att de faktiskt får stå till svars i tingsrätten för vad de gör. Därför att detta förstör så mycket, jag har blivit kontaktad av så många Elfsborgssupportrar efter att AIK var här för några veckor sen. Det var precis samma problematik då.

Vad kan klubbarna, SEF och fotbollförbundet göra mer?

– Jag anser att det inte handlar om det. Det handlar om lag och ordning. Jag skulle jättegärna se en tuffare lagstiftning.

”Man skiter i det...”

Känns det som att det blir värre, eller går det åt rätt håll?

– Det som går åt fel håll är att man skiter i det, de anser sig ha rätt att göra så här, för att de tycker att det tillhör stämningen och showen. Nu testar man för att få det att fungera med legal pyroteknik, men vill verkligen majoriteten av de betalande åskådarna ha ens det? Jag är tveksam till det, mycket tveksam. Däremot att en högljudd minoritet vill ha det, absolut. Sen är jag övertygad om att det man kommer fram till, för att ha en säker pyroteknik, det kommer inte de här som menar att det tillhör den moderna fotbollen tycka är tillräckligt. Det är för futtigt och för mesigt. Så lösningen på problemet är fällande domar. Det har fungerat i civiliserade samhällen sen Mesopotamien 5000 år före Kristus. Lag och ordning måste börja användas.

Johansson är rejält upprörd.

– Det är för jävligt helt enkelt. Jag blir så jävla trött på de här pubertala narcissisterna som tycker att de har rätt att göra vad de vill. Det får vara nog nu.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN