Abrahamsson: LHC mer komplett än HV

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:

LINKÖPING. Välkammade och coola Linköping mot rebellerna i Jönköping.

Kyligast vinner

Och jag tror det blir Linköping.

Hans Abrahamsson.
Hans Abrahamsson.

Linköping gjorde sitt i den sista omgången medan HV inte orkade få med sig poäng mot Skellefteå.

Därmed är det Linköping som går in med hemmaplansfördel. Linköping har också vunnit de fyra senaste mötena mellan lagen.

Men nu är det slutspel.

Det är två tungviktare som ställs mot varandra redan i kvartsfinalen. Att det bara skiljer 13 mil mellan städerna och att det sedan många år tillbaka finns en het rivalitet gör det här mötet än mer intressant.

För två år sedan möttes de senast, just i en kvartsfinal. Det var en matchserie det slog gnistor om och som Linköping till slut vann  med 4–1.

Jag ser något liknande framför mig nu.

En stentuff kvartsfinal som den här gången mycket väl kan gå till sju matcher och där Linköping till slut är starkast.

”Äckligt lag att möta”

Linköping är, som HV-tränaren Andreas Johansson konstaterade efter senaste förlusten, ett ”äckligt lag att möta”.

Inte minst i en kvartsfinal.

Individuellt skickligt. Taktiskt drivet. En coach som alltid är som bäst i slutspelet och som nu, 58 år gammal, är mer laddad än någonsin.

Om Linköping är ett välkammat popband är HV seriens punkgäng. Det kan verkligen slå gnistor om det här laget, både i positiv och negativ bemärkelse.

På rätt humör och i rätt balans kan Jönköpingslaget komma upp i en nivå som få andra lag är i närheten av. Här finns många starka karaktärer men det kan också slå slint ibland.

Laine, Jämtin, Petrasek, Wesslau, Tedenby. Till och med Erik Ersberg har flippat ur den här säsongen och skickat iväg en målvaktshandske mot domaren.

Och inte minst tränaren Andreas Johansson. Han känns som en grym slutspelscoach, OM han kan hålla humöret i schack.

Nu handlar inte en matchserie i ett slutspel i första hand om vilket lag som har bäst högstanivå, utan vem som är bäst över sju matcher, eller hur många det nu blir.

Gör sitt sista slutspel

Därför lägger jag efter en del funderande mitt tips på Linköping.

Tränaren Roger Melin gör sitt sista slutspel med klubben. Han har själv sagt det, och jag är alldeles övertygad om att han verkligen brinner lite extra den här gången. Det tror jag även att spelarna gör. Melin har varit omtyckt i omklädningsrummet och jag tror att laget hittar extra energi i att försöka ge honom en värdig avslutning.

Och med Melin som tränare är det mer eller mindre semifinal-garanti. Det är länge sedan hans säsong tog slut i en kvartsfinal. Två gånger tog han ett nederlagstippat AIK förbi kvartsfinalen. De två senaste åren har Linköping åkt ut i semifinalen mot suveräna Skellefteå. För två år sedan var LHC enda laget som var i närheten av att stoppa Skellefteå.

Linköping har de senaste åren lidit tungt av att de haft en superkedja, men inte så mycket mer bakom. Nu finns två offensiva enheter som ska kunna växeldra i produktionen. Dessutom ytterligare två kedjor med etablerade och nyttiga slutspelslirare.

Linköping känns som det aningen mer kompletta laget och jag tror det fäller avgörandet.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN