Humorstjärnorna försonas – på scen

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Han uppträder på hennes klubb

1 av 6 | Foto: OLA AXMAN
Karin Adelsköld chansade och bokade Mårten Andersson till sin nya humorklubb.

Hon blev sparkad och han blev hatad.

Deras bråk ruskade om hela Humorsverige.

Men nu sluter Karin Adelsköld och Mårten Andersson fred, på scen.

”Varför ska en bokare boka kvinnliga komiker när ingen vill se dem?”… Ståuppkomikern Mårten Anderssons läckta mejl blev förödande förra våren. Branschkollegan Karin Adelsköld röt emot, och storbråket var i gång.

Snart förlorade Karin Adelsköld jobbet på tidningen Amelia och Mårten Andersson överöstes med näthat, trots att han backade från sin formulering.

Effekten var inte väntad, men Adelsköld ångrar inte bråket.

– Det har skakat om branschen något otroligt. Det är inte en enda klubbägare som vågar köra en kväll med bara killar nu, säger hon glatt till Nöjesbladet.

Dåligt samvete

Men visst har det varit jobbigt.

– Mårten fick stå ut med jättemycket skit, och jag har känt dåligt samvete för det. Det var verkligen inte meningen. Jag har å andra sidan fått extremt mycket skit från komiker som tyckte att jag förrådde en kollega.

Karin Adelsköld blev bannlyst från Mårten Anderssons klubb i samband med bråket, men när hennes egen nya humorklubb på Berns är i gång från och med torsdag, finns faktiskt Mårten Andersson med på affischen.

”Det finns bara kärlek”

Jo, det är sant. Kollegorna har slutit fred. Förra veckan bad Adelsköld sin producent att fråga Andersson om han vill uppträda, med farhågan att han skulle be henne ”fara åt helvete”. Men icke.

– Det känns som att vi har försonats med varandra, på var sitt håll. När förfrågan dök upp, kändes det självklart att tacka ja. Och efter vårt samtal i dag känns det som att det bara finns kärlek, säger Mårten Andersson.

– Vi vill båda jobba för att svensk standup ska bli bättre, bredare och nå fler. Så det blev ett lyckligt slut på det här ändå, säger Karin Adelsköld.

Hälften kvinnor på scen

På nya ståupp-klubben är hälften av komikerna kvinnor. Mårten Andersson tycker att det låter bra.

– De som känner mig väl – och då pratar jag inte om folk som försöker hugga ihjälp mig på Twitter – vet var jag har mitt hjärta. De vet att jag är lika mycket för kvinnliga ståuppkomiker som manliga.

Blir det någon roast av Karin på scenen?

– Nej, hon kan vara lugn, säger Andersson med ett skratt.

Publicerad: