ÅSIKT

Låt SD tyna bort i vardagstristessen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Henrik Schyffert: Låt dem prata om rondeller och miljöbalkar istället för sin egen svartvita agenda

Om SD tvingas prata riktig politik så kommer deras sympatisörer att tröttna, menar komiker Henrik Schyffert.

Nu har vi skrikit rasister och vänt dem ryggen i fyra år. Hur gick det? Jo, en fördubbling av partiet.

SD har fått sätta agendan och så fort de har synts i media har det handlat om enkla och snabba lösningar. För det är LÄTT för folk att förstå och relatera till SD. De målar upp en enkel värld med pensionärer mot muslimer, rebellerna mot imperiet och Itchy mot Scratchy. Problemet är att politik inte är enkel och tydlig utan krånglig och tråkig. Riktig politik är inte en serietidning utan en lång seg rysk roman med 700 olika karaktärer, ord som kapriciös, liten text och inga bilder.

Om vi nu istället med dialog tvingar bort SD från sina skissartade förklaringar och tvingar dem att prata om riktig politik - försurningen av Östersjön, rondelltätheten i Bohuslän och omorganisationen av norra Kalmars brandförsvar - så kommer kanske deras svart-mot-vitt-agenda att tappa styrfart.

Tänk en partiledarutfrågning där Anna Hedenmo frågar Jimmie om hans syn på resursfördelning av biodrivmedelsindustrin i en timme, istället för att låta honom mala på om det han vill och kan. Hur kul skulle hans sympatisörer tycka att det vore?

Och när SD syns i tidningarna skulle det vara notiser om deras reaktioner på den samordnade prövningen av miljöbalksanpassningen. Inga krigsrubriker och spännande smygfilmade avslöjanden.

Där kommer de att försvinna och drunkna i den tråkiga dy som är svensk politik och deras väljare snabbt bläddra vidare till seriesidorna och tv-tablån.

De kommer - ungefär som sina själsfränder i brittiska BNP före dem - att tröttna på vardagsslitet och, en efter en, tyna bort.

Eller så biter vi ihop och låter dem få alla mandat i riksdagen under sex månader och så tittar vi på när Sverige blir strömlöst, folk måste föda på bussen och man är tvungen att slanga internet från nån trasig bankomat med hjälp av två startkablar och lite folie.

Jag säger inte att vi ska sluta kalla dem för vad de är, rasister och idioter, men som The Clash sa: "Give ’em enough rope… and they’ll hang themselves".

Henrik Schyffert

komiker, manusförfattare