Mejla

Sanna Lundell

Hela matbutiken är en enda sockerbomb

Publicerad:
Bröd innehåller stora mängder socker - i form av sirap, glukos samt rent socker.
Bröd innehåller stora mängder socker - i form av sirap, glukos samt rent socker.

Brödet är slut och på främst mina barns begäran beger jag mig ner till kvarterets lokala matbutik och ­ställer mig framför brödhyllan.

Efter att ha läst Ann Fernholms bok ”Det sötaste vi har” om ­sockrets skadliga konsekvenser för främst barn har jag insett att brödhyllorna i det här landet är minerad mark.

En djungel av beroendeframkallade sockerstinna bröd. Nästan allt bröd på hyllorna innehåller nämligen stora mängder tillsatt socker, sirap och glukos. I synnerhet de runda fluffiga Norrlandstillverkade rågkakorna, ja ni vet vilka jag menar, och för att ­inte tala om den klassiska limpan som barn fullkomligt älskar.

Inte konstigt att mina ungar ­gapar efter ”runda mackor” som galna tjackpundare om morgnarna. De innehåller 8,5 gram socker. Som en ­bulle. En kaka.

Inte blir det bättre när jag ställer mig framför mejerihyllan. Det mesta är sötat. Framförallt de ­sorter som mina barn ­föredrar. De med glada gubbar och djungel­figurer på.

”Fruktyoghurt”.

”Vaniljyoghurt”. ”Drickyoghurt”. Skitsnack.

Godisyoghurt vore ett bättre samlingsnamn, ­eftersom de alla innehåller 7-9 procent tillsatt socker. Jag vandrar vidare mot påläggen och förstår efter läsning på etiketterna att allt mina barn ­gillar, leverpastej, falukorv, prickig korv och till och med skinka, innehåller en massa tillsatt socker. Hela affären är en sockerbomb.

Jag skyller inte på handlaren, han jobbar säkert efter devisen efterfråga/utbud, men det är svårt att ­blunda för att livsmedelstillverkarna verkar ha hajat att socker är ­beroendeframkallande.

Ju mer socker i produkten, desto större försäljningsframgång. I synnerhet de produkter som marknadsförs mot barn.

Skulle mina barns sockerbegär få styra skulle de starta dagen med en frukost på Djungelyoghurt, ­kalaspuffar och ”runda” mackor med leverpastej. Det motsvarar en liten godispåse.

Och det vore väl fint om vi bara kunde skippa maten och gå rakt på godiset. Slippa tjatet. Matvägrandet. Om det inte vore för att det är uppenbart giftigt.

Att det orsakar diabetes, fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, astma,­ ­allergier, magproblem och humörsvängningar.

Vi skulle aldrig ens drömma om att ge våra husdjur fredagsglass, ­sötad mat eller läsk att dricka. Vi vet att de skulle bli sjuka då. ­Ändå blundar vi hela vägen till plock-­godishyllan och dukar.

Himmel

Halloween. Så himla trevligt inslag i novembermörkret. Älska dödskallar. Älska monster. Älska skräck!

Helvete

Foto: AP
Många som drabbas ebola är kvinnor.

75 procent av de som ­insjuknar i ebola är kvinnor. De traditionella könsrollerna gör att kvinnor utsätts för smitta.

Av: Sanna Lundell

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN