Sverige utslaget ur EM – Frankrike till semi

Möter Norge för att göra upp om femteplatsen i Handbolls-EM

avDaniel Sörensen, Johan Flinck

NANTES/STOCKHOLM. Trots krossen mot de regerande OS-mästarna Ryssland är Sveriges EM över.

Frankrike besegrade Serbien med 38–28 och kniper andraplatsen i mellanrundan. Sverige får nöja sig med att göra upp om femteplatsen mot Norge.

– Hade vi missat det tycker jag inte att det hade speglat vår prestation, säger Sveriges förbundskapten Henrik Signell efter uttåget.

Sverige hade gjort vad de kunde.

Mot redan semifinalklara Ryssland gick de blågula ut och spelade skjortan av de olympiska mästarna. Efter 39–30 och 17 (!) mål av Nathalie Hagman tog sig Sverige upp på andra plats i mellanrundans grupp 1.

Tack vare att Sverige tog in hela nio mål på Frankrike inför fransyskornas sista match mot Serbien skulle det räcka med serbisk seger för att Sverige skulle ta sig till semifinal.

– Jag tror att det blir svårt. Serbien har inte mycket att spela för. Vi hoppas på franska nerver, sa Isabelle Gulldén efter den svenska segern.

Ryckte precis innan pausen

Tyvärr för svensk del kunde inte Serbien – jumbon i Sveriges grupp – stå emot de regerande världsmästarna Frankrike.

Trots att de länge höll jämna steg med värdnationen kunde Frankrike vid ställningen 14–13 till Serbien göra ett ryck och sätta fem raka bollar. De hade en bekväm fyramålsledning (18–14) i paus.

Med 20 minuter kvar av matchen hade Frankrikes ledning ökat från fyra till tio mål. Till slut skrevs siffrorna 38–28 och Frankrike är således klara för semifinal – Sverige får i sin tur slåss om femteplatsen med Norge.

– Jag tycker att femte-/sjätteplatsen är med mersmak sett till prestationen. Hade vi missat det tycker jag inte att det hade speglat vår prestation, säger Sveriges förbundskapten Henrik Signell.

Vad säger du om att möta Norge?

– Det är alltid häftigt att möta Norge. Vi vill avsluta med en seger efter två bra matcher.

Vilka är favoriter?

– Det vet jag inte. Men Norge har spelat upp sig kopiöst. Det är gamla, goda Norge nu, som man inte kände igen i början av EM. Men vi har en liknande trend. Det kommer att bli tufft, de är bra.

”Viktigt med tanke på OS-kvalet”

Han säger att han är nöjd med landslagets prestationer under mästerskapet trots att Sverige har haft lite ”stolpe ut”.

Vilken prestation rankar du högst: den mot Frankrike eller den mot Ryssland?

– Frankrike. Den tycker jag var enorm, säger han.

Att Sverige har tagit sig till placeringsmatchen om femte-/sjätteplatsen innebär att de kommer att seedas bättre inför nästa års VM – och i slutändan får de förhoppningsvis en lättare väg till OS 2020 i Tokyo.

– Det var viktigt att gå till den här matchen med tanke på OS-kvalet, säger Isabelle Gulldén.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM