”Det har varit totalt misslyckat – funkar inte för mig”

Publicerad:
Uppdaterad:
Sander Svendsen har bestämt sig.
Foto: Alexander Larsson Vierth / TT / TT NYHETSBYRÅN
Sander Svendsen har bestämt sig.

FOTBOLL

Sander Svendsen har bestämt sig.

Han kan inte ha ett likadant år till.

– Det har varit totalt misslyckat. Jag hoppas alla fattar att det här inte funkar, säger Hammarbys norrman.

Först och främst vill Sander Svendsen betona att det inte finns någon som helst konflikt med Hammarby och att han inte är ute efter att bråka sig från klubben. Han vill bara öppet och ärligt berätta om hur han mår efter sitt usla 2018. Det offensiva esset anlände från norska Molde sommaren 2017 med ett renommé som supertalang. Första halvåret var briljant och allt tydde på att det skulle fortsätta på samma vis.

Men Svendsen hittade aldrig rätt när Stefan Billborn tog över efter Jakob Michelsen. Norrmannen hade svårt att passa in i tränarens spelsystem och lyckades inte leverera när han väl fick hoppa in. Under vintern har det ryktats allt mer intensivt om att Svendsen kan komma att lämna klubben.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Sander Svensen är inte nöjd med situationen som han hamnat i.

”Det funkar inte”

– Det har varit mycket prat i media, men jag har inte pratat så mycket med Hammarby. Min syn är att 2018 varit totalt misslyckat för mig. Jag hoppas att Hammarby, alla runt klubben och supportrarna fattar att det här inte funkar ett år till, säger Svendsen och fortsätter:

– Jag har jättestora ambitioner som spelare. Jag vill bara spela fotboll. Det är det enda som betyder något för mig. Jag jobbar hårt och är under kontrakt med Hammarby. Men jag hoppas att vi kan hitta en bra lösning så att 2019 blir ett bättre år för mig. Jag måste utgå från min egen karriär.

”Svårt att få pengar för nån som inte spelar ett skit”

Samtidigt är Svendsen fortfarande högt värderat med tanke på den skyhöga potentialen. Hammarby kan knappast släppa norrmannen för en prislapp som inte är marknadsmässig.

– Jovisst. Men det är svårt att få mycket pengar för en spelare som inte spelat ett skit på ett år. Det fattar ju alla. Värderingen sjunker ju mindre jag spelar. Om en klubb ska kunna tjäna pengar på mig så måste jag spela och prestera. Och jag har inte presterat. Så enkelt är det. Men jag är under kontrakt och förhåller mig till det. Jag är 21 år gammal och har nått ett punkt där jag måste vara på en plats där folk tror på mig och låter mig spela.

”Jag skiter i cashen”

Kan du tänka dig andra klubbar i Sverige?

– Jag har sagt hela tiden att jag är grymt nöjd med att jag valde Hammarby. Men det enda som betyder något är att få spela fotboll. Jag skiter i cashen eller var jag bor. Det betyder nada. Men jag vill spela där folk bryr sig om mig. Blir det Hammarby eller Stockholm – jättegärna. Men det får januari, februari och mars visa.

Hur har du mått det senaste året?

– Det har inte varit kul. Självklart har jag varit glad över lagets succé. Jag unnar de andra spelarna allt. Men för egen del har det varit mitt jobbigaste år någonsin. Jag har försökt bevisa för tränare och supportar att jag velat vända trenden. För det finns ingen annanstans där jag hellre lyckas i hela Norden. 30 000 på alla matcher, fantastiska supportrar och alla matcher är stormatcher. Men det har inte blivit så. Det har varit hemskt för mig i år.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.