SD-toppen Jonas Millard avgår

Efter avslöjande om Flashback-konto

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sverigedemokraten Jonas Millard lämnar riksdagen.

Bakgrunden är Dagens Nyheters avslöjande om att kvinnoförnedrande inlägg skrivits från hans konto på forumet Flashback.

– Partiets förtroende för Millard har tagit skada, säger Mattias Karlsson i ett pressmeddelande.

Jonas Millard har suttit i riksdagen för Sverigedemokraterna sedan 2014. Han har varit ordinarie ledamot i konstitutionsutskottet samt suppleant i utrikesutskottet och EU-nämnden.

I fredags avslöjade DN att SD-toppen startat Flashback-användaren ”SinX” som spridit tips om hur man köper sex utomlands, samt hur man kan droga eller misshandla kvinnor för att sedan våldta dem.

”...att fråga om lov är så jävla avtändande”, är en av kommentarerna som användaren ligger bakom.

Millard ångrar uttalanden

Jonas Millard medger att han skrivit från kontot och att han inte kan säga om det hänt vid ”10 eller 50” tillfällen. Men han säger att det ligger långt bak i tiden och nekar till att ha skrivit de grövsta inläggen.

Millard säger också till tidningen att han aldrig gjort något olagligt utomlands.

Sverigedemokraterna meddelar i ett pressmeddelande att Jonas Millard avgår från sina poster i utskotten, samt lämnar riksdagen.

– Jag väljer att lämna mitt uppdrag som ledamot i Sveriges riksdag av hänsyn till mitt parti, men också till min fru och mina barn. Jag ångrar givetvis mitt tidigare agerande, uttalanden som jag tar stort avstånd ifrån i dag, säger Jonas Millard i pressmeddelandet.

Den avgående riksdagsledamoten säger att han ”inte längre känner att jag kommer att kunna utföra mitt arbete utan att ständigt bli påmind om de olämpliga och omogna saker jag sagt för flera år sedan.”

”En del falska anklagelser”

Gruppledaren Mattias Karlsson anklagar DN:s rapportering för att ha varit delvis felaktig, men att andra uppgifter varit korrekta, vilket skadat SD:s förtroende för Millard.

– Jonas Millard har gjort ett mycket bra arbete som ledamot av konstitutionsutskottet. En del av de anklagelser som riktats mot honom har varit falska. Andra har dock varit korrekta, vilket sammantaget gjort att partiets förtroende för Millard har tagit skada. Vi är därför i samförstånd med Jonas som kommer begära entledigande från sitt uppdrag som riksdagsledamot, säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson.

Publicerad: