Polisen trappar upp mördarjakt

Publicerad:
Uppdaterad:

21-åringen kan bli frisläppt om en vecka

Polisen måste öka takten i jakten efter bevis på att ett försvunnet par i Skåne har mördats. En 21-årig man är häktad för människorov, men häktningstiden blev bara en vecka. Därefter kan han bli frisläppt.

– Risken är att han då lämnar landet eller kan förstöra bevis, säger spaningsledaren Tommy Lindén till TT.

För att hinna få fram mer till den 14 mars, då häktningen ska omprövas, har spaningsstyrkan ökats från tio till tolv personer. Fynd med anknytning till de försvunna kördes på torsdagsmorgonen med polisbil från Helsingborg till Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping för att analyseras med förtur.

Polien åtta veckor efter

– Följden blir att andra utredningar på olika håll i landet får stå tillbaka, säger Lindén.

Polisen tror att den 64-årige mannen och den 58-åriga kvinnan försvann från sitt hem nära Hovs hallar på Bjärehalvön den 11 januari eller dygnen därefter. Därmed ligger polisen åtta veckor efter. Men tidsavståndet kunde ha varit mindre, för redan i mitten av februari anmälde en anhörig till kvinnan henne försvunnen.

En polispatrull åkte då ut till parets hem, men såg inget onormalt. Enligt Lindén betraktades det som ett rutinärende av en sort som polisen har många av varje år.

Det var först under den gångna veckohelgen som misstankarna väcktes om att något mycket allvarligt har hänt paret. Den 21-årige mannen greps i lördags. På onsdagen skulle han häktas för mord, men Helsingborgs tingsrätt medgav bara en veckas häktning för misstanke om människorov.

Diabetikerutrustning kvar

Bland det som talar mot mannen är att han i januari registrerade 64-åringens bil på sig själv och sedan snabbt sålde den. Han ska även ha disponerat annat som 64-åringen ägde.

– Min klient erkänner bedrägeri, säger försvarsadvokaten Kai Ervall.

Den försvunne 64-åringen är diabetiker och kvarlämnad diabetesutrustning är en av flera saker som visar att han och kvinnan inte gett sig av frivilligt.

Finns det även spår som tyder på att de utsatts för våld?

- Det kommenterar jag inte, säger Tommy Lindén.

Det finns planer på att använda helikopter för att söka spår efter de försvunna i området vid Hovs hallar, men hittills har vädret varit för dåligt.

Läs också:

TT

Publicerad: