Våldtäktsman söker nåd för företagets skull

avFrida Sjödin

NYHETER

Hävdar att företaget går omkull utan honom

Umeåbon våldtog kvinnan när hon sov och fick två års fängelse.

Nu söker han nåd hos regeringen.

Anledning: Hans företag riskerar att gå omkull.

Det var i kvinnans bostad i januari 2006 som våldtäkten ägde rum. Den berusade kvinnan somnade i en säng och då kom den 45-årige Umeåbon och lade sig i den tillsammans med kvinnans make och dotter. Kvinnan har sedan uppgett att hon kände att 45-åringen gled ur henne när hon vaknade till och knuffade bort honom.

Mannen å sin sida har sagt att han inte har något minne av att ha trängt in i kvinnan, men DNA från offret har hittats på hans penis.

Söker om nåd

Först friades 45-åringen i tingsrätten. Sedan fälldes han av en oenig hovrätt. Högsta domstolen fastställde domen på två års fängelse, men nu går 45-åringen vidare med målet. I en skrivelse från advokaten vill Umeåbon att regeringen ska ge honom nåd och låta honom slippa sitt våldtäktsstraff.

Anledningen är att mannen är vd för ett företag som enligt honom och övriga intressenter riskerar att gå i konkurs om han inte är där och sköter det. Företaget har 24 anställda och advokaten skriver att dessa ”kommer att mista sin försörjning” och att 45-åringens personliga ekonomi kommer att raseras. Umeåbon mår också enligt advokaten mycket dåligt psykiskt av hela händelsen och borde därför befrias från sitt straff eller få det nedsatt.