Tidslinje: Khashoggis försvinnande i Istanbul

Av: TT

Publicerad:
Turkiska poliser utanför saudiska konsulatet i Istanbul.
Foto: Emrah Gurel/AP/TT
Turkiska poliser utanför saudiska konsulatet i Istanbul.

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi har inte setts till sedan han klev in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober. Riyad vidhåller att han lämnade konsulatet samma dag medan turkiska företrädare menar att dissidenten mördats på konsulatet.

Fredag 28 september: Besöker det saudiska konsulatet i Istanbul

Jamal Khashoggi är öppet kritisk till den saudiska regeringen och gick 2017 i självvald exil i USA.

Han planerar att gifta sig med sin flickvän, Hatice Cengiz som är turkisk medborgare, och behöver ordna med dokument. När han besöker Saudiarabiens konsulat i Istanbul i Turkiet får Khashoggi inte dokumentet – utan ombeds att återkomma nästa vecka.

Senare under helgen får Khashoggi ett samtal från konsulatet där han får instruktioner om att hämta dokumentet följande tisdag.

Lördag 29 september: Reser till London

Khashoggi reser till London och talar på en konferens. Han stannar i den brittiska huvudstaden över helgen.

Måndag 1 oktober: Återvänder till Istanbul

Khashoggi träffar två kompisar i London. De har senare sagt att journalisten inte verkade vara orolig över att han skulle återvända till konsulatet. På kvällen reser Khashoggi tillbaka till Istanbul.

Tisdag 2 oktober: Går in på konsulatet

Klockan 03.13 landar ett privatplan med nio saudier, bland dem myndighetspersoner, på Atatürkflygplatsen i Istanbul. Flyget kommer från Riyad i Saudiarabien och vissa av passagerarna har diplomatpass. Passagerarna checkar in på ett hotell nära konsulatet. De meddelar att de ska stanna i tre nätter, men lämnar sedan hotellet senare samma dag.

Klockan 13.14 kliver Khashoggi in genom dörren till konsulatet. Innan han går in ger han sina två telefoner till sin flickvän Hatice Cengiz och ber henne skaffa hjälp om han inte kommer tillbaka. Hon stannar utanför till klockan ett på natten, men Khashoggi dyker aldrig upp.

Omkring klockan 16 lämnar sex fordon med saudiska myndighetspersoner konsulatet. Två andra fordon åker till konsulatets residens omkring 200 meter bort och lämnar det först fyra timmar senare. Den turkiska personalen i residenset blir ombedd att ta ledigt.

Omkring klockan 17.15 anländer ytterligare ett flyg med saudiska tjänstemän. Planet lämnar flygplatsen efter omkring en timme och mellanlandar i Egypten, innan det når Riyad.

Klockan 22.46 flyger privatplanet som anlände i Istanbul under natten till tisdagen mot Dubai.

3 oktober: Försvunnen

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Jamal Khashoggi är försvunnen.

6 oktober: Inleder utredning

Turkiska åklagare inleder en utredning av försvinnandet.

7 oktober: Misstänker mord

Turkiska företrädare misstänker att saudiska företrädare har mördat Khashoggi inne på konsulatet och att de 15 saudiska medborgarna flögs till Turkiet för uppgiften. Det saudiska konsulatet nekar till anklagelserna.

8 oktober: Erdogan kräver bevis

Turkiska utredare vill undersöka konsulatet och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att det är upp till Saudiarabien att lägga fram bevis för att Khashoggi verkligen lämnade konsulatet.

9 oktober: Övervakningsbilder försvunna

Saudiarabien bjuder in turkiska experter och tjänstemän att undersöka konsulatbyggnaden. Konsulatets övervakningsbilder från dagen då Khashoggi kom dit har försvunnit.

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton samt presidentens svärson och rådgivare Jared Kushner tar upp fallet Khashoggi med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

10 oktober: Saudier pekas ut

Den regeringsvänliga turkiska tidningen Sabah publicerar namn och födelseår på de 15 saudier som ska ha anlänt till Istanbul den 2 oktober och lämnat landet i omgångar. Enligt en källa till The Washington Post ska den amerikanska underrättelsestjänsten ha avlyssnat saudiska tjänstemän, som pratat om att locka Khashoggi tillbaka till Saudiarabien för att komma åt honom.

USA:s vicepresident Mike Pence säger att USA är redo att hjälpa till i utredningen. President Donald Trump beskriver situationen som väldigt allvarlig och säger att USA ska hjälpa Turkiet att gå till botten med saken.

12 oktober: Mordet spelades in

Turkiet säger sig ha såväl video- som ljudinspelningar inifrån Saudiarabiens konsulat som bevisar att Jamal Khashoggi mördades där i förra veckan, uppger en källa till journalistens arbetsgivare The Washington Post.

13 oktober: Trump hotar med åtgärder

USA:s president Donald Trump varnar Saudiarabien för amerikanska kraftåtgärder om det skulle visa sig att styret i Riyad ligger bakom Khashoggis försvinnande.

Det kommer att bli en sträng bestraffning, säger Trump till CBS News.

14 oktober: Riyad slår tillbaka

Saudiarabien slår tillbaka mot hoten om sanktioner, och säger att man kommer att besvara varje bestraffning av landet med ännu kraftfullare åtgärder.

15 oktober: Söker igenom konsulatet

Turkiska myndigheter söker under kvällen och natten igenom det saudiska konsulatet. Poliser och åklagare tar bland annat med sig jordprover från beskickningens trädgård.

Den amerikanska nyhetskanalen CNN rapporterar med hänvisning till källor att Saudiarabien är på väg att erkänna att Khashoggi dött under ett förhör som inte godkänts av högre ort.

16 oktober: Uppges ha styckats

De turkiska team som genomsökt konsulatet har hittat bevis på att Khashoggi dödades i byggnaden, uppger en anonym turkisk myndighetsföreträdare för AP. Enligt en källa till CNN styckades även journalisten inne på konsulatet.

Precis som många andra uppgifter i fallet har de inte bekräftats från officiellt håll.

Khashoggis försvinnande sätter samtidigt amerikanska politikers tålamod med Saudiarabien på prov. Den tidigare saudiskvänlige republikanske senatorn Lindsey Graham säger i en intervju med Fox News att den "giftige" kronprinsen Mohammed bin Salman måste bort.

17 oktober: Misstänkta kopplas till kronprinsen

Elva av de 15 saudier som turkiska källor pekat ut som inblandade i försvinnandet har band till den saudiska säkerhetstjänsten, rapporterar Washington Post , som bland annat hänvisar till uppgifter på deras sociala medier och mejlväxlingar.

En av de misstänkta står dessutom personligen nära den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman, medan ytterligare tre av dem har kopplingar till kronprinsens personskydd, uppger The New York Times. Tidningen har också identifierat en femte person som en framstående saudisk rättsmedicinsk läkare.

Washington Post publicerar senare på kvällen en artikel av Khashoggi om vikten av pressfrihet, som han färdigställt kort innan han försvann.

18 oktober: Nya konferensavhopp och otäcka detaljer

Frankrikes och Nederländernas finansministrar, Bruno Le Maire och Wopke Hoekstra, meddelar att de ställer in sin närvaro vid en ekonomisk storkonferens i Saudiarabien. Sedan tidigare har flera storföretag och representanter för olika länder dragit sig ur efter Khashoggis försvinnande.

Samtidigt sprids nya uppgifter om otäcka detaljer från ljudupptagningar där det ska höras hur Khashoggi torteras. Uppgifterna kommer från den regeringsvänliga turkiska tidningen Yeni Safak.

Källor: The New York Times, The Guardian, AFP, Reuters, The Washington Post

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN