Mejla

Eva Franchell

Jimmie Åkesson vill inte bränna kvinnor på bål

Bara kedja dem vid spisen

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Björn Lindahl / AFTONBLADET / 75436

Så här mitt emellan Halloween och Alla helgons dag passar det väl bra att skriva om häxor.

Eller kvinnor då, för häxa var ju bara benämningen på en farligare sorts kvinna. På 1600-talet ansåg man att de stod i förbund med djävulen och att de därför måste dö. Domstolsprotokoll från de svenska häxprocesserna mellan 1668–1676 visar att 300 svenska kvinnor fick sätta livet till.

Och det handlade inte om några små krokiga gummor i undanskymda backstugor. Nej, tvärtom. En undersökning gjord på material från Dalarna visar att häxan var en gift kvinna i 50-årsåldern som hade god ekonomi och ett gott rykte.

Det var den etablerade kvinnan som sågs som ett hot och det gör hon väl än i dag även om straffen blivit mer sublima. En kvinna har aldrig tillåtits ta för stor plats, då har hon bränts på bål eller i varje fall berövats sina maktmedel.

Machomännen styr

I dag styrs allt fler länder av machomän som Trump, Putin och Erdogan för att nämna några av de ledare som förtrycker sina kvinnor. Även här hemma har Sverigedemokraterna en politik som ska sätta kvinnor på plats. De vill återinföra sambeskattningen och den är en riktig kvinnofälla.

Den går ut på att man i ett äktenskap lägger ihop mannens och hustruns inkomster och sedan beskattas de lika. Om vi då tänker oss att kvinnan har den lägre inkomsten (vilket hon ju oftast har) får hon ändå betala lika hög skatt som maken. Det blir så dyrt att hon lika gärna kan stanna hemma och det är precis vad Sverigedemokraterna vill. Kanske inte bränna henne på bål, men väl kedja fast henne vid spisen. Det är helt logiskt att Sverigedemokraterna också vill inskränka aborträtten och ta bort pappaledigheten.

Det här är rättigheter som min generation kvinnor har slagits för och i bland blir jag så trött. Att jag inom en livstid ska slåss för samma rättigheter om och om igen som en jäkla papegoja. Tanken var väl ändå att vi skulle gå framåt.

Sexuallitet kan vara ett vapen

För ett år sedan hade vi ett fönster på glänt. Metoo-rörelsen spreds över världen och kvinnor vittnade om trakasserier och sexuella övergrepp. Sexualiteten kan ju vara ett fasansfullt vapen för den man som vill knäcka en kvinna. Metoo var en fördämning som brast när miljoner kvinnors frustration spreds över nätet, men sedan gick det överstyr. Rykten blev till sanningar som medierna förmedlade och själva syftet glömdes snart bort. Allt handlade om klick, delningar och namn. Människor som skulle hängas och inte förtryck som skulle förhindras.

Jag vill påstå att vi slarvade bort den möjligheten och här står vi nu i dag. Härom veckan raljerade Dagens Nyheters kulturskribent Greta Thurfjell om huskvinnans återkomst. Hon som uppstår ur askan efter Metoo och slutar jobba efter Sverigedemokraternas skattechock.

Och visst kan det låta behagligt att dra sig tillbaka och låta mannen prata på. ”Jag vill lyssna på mäns utläggningar om än det ena, än det andra…” Greta Thurfjell provocerar, hennes text är en konstruktion, men den är ett tecken i tiden.

Verkligheten kommer ikapp

Jag kan förstå den unga kvinnans egoistiska längtan efter ett tryggt familjeliv utan krav och kamp. Men snart kommer verkligheten ikapp henne, hon kommer ju sannolikt att vara kvinna i ett helt liv.

Förra året tog 17 200 mestadels kvinnor ut så kallad närståendepenning för vård av anhöriga. Sedan 1996 är det en ökning med 160 procent.

Den typiska mottagaren är en kvinna som fyllt 45 och som vårdar en förälder. Det är hon som är Sverigedemokraternas huskvinna eller drömkvinna, inte för att hon lyssnar utan för att hon gör äldreomsorgen billigare. De konservativa männen får lägre skatt medan hon förlorar lön och får en usel pension. Det är så det är uttänkt och det är därför man måste häxa till sig.

Kvinnor måste hålla ihop för det kommer alltid sämre tider.


• Vill du ha våra ledare direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!


Av: Eva Franchell

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.