Ungdomar söks – efter Hitlerhälsning

avMalin Wigen

NYHETER

Tre flickor la ut en bild i sociala medier där de gör nazisthälsningen utanför de tidigare koncentrationslägret Auschwitz. Nu jagas de av polska myndigheter, skriver Daily Mail.

Polska myndigheter ska vara på jakt efter tre tjejer som har väckt ilska efter att de lagt ut en bild på dem själva i sociala medier. På bilden gör de nazisthälsningen utanför Auschwitz, det tidigare koncentrationslägret i Polen. I dag är området ett museum och flera tusentals skolklasser åker dit i utbildningssyfte.

Tjejerna tog bort bilden strax efter att de lagt ut bilden på Instagram tisdags. Men museet lyckades ändå snappa upp det och har nu kopplat in åklagare.

– Det här är ett chockerande beteende, särskilt på en sådan tragisk plats, säger Pawel Sawicki, presstalesperson för museet, till JTA enligt Times of Israel.

Även om det inte är helt förbjudet att göra nazisthälsningen i Polen så förbjuder lagen hets mot folkgrupp eller främjande av fascistiska ideologier, vilket kan leda upp till tre års fängelse.

Foto: Skärmdump
Bilden på tjejerna las ut på Instagram.

Bilden upptäcktes efter att de delades i Facebookgruppen ”Racist and Xenophobic Behaviour Monitoring Centre”, där syftet är att motarbeta hatpropaganda på nätet.

De här tjejernas ’bus’ bevisar hur pass mycket utbildning om fasorna under Förintelsen och det totalitära systemet som behövs, i synnerhet med den antisemitism som växer i Polen”, skriver personer som delade bilden, enligt Daily Mail.

Lokala myndigheter försöker att identifiera flickorna och kontakta skolan de går på.

De här är inte första gången något liknande händer. År 2017 hamnade ett par svenska högstadieelever från en skola i Stockholm i blåsväder efter ett besök i Auschwitz i utbildningssyfte. De filmades när de gjorde Hitlerhälsningar på hotellet under resan.