Mejla

Ingvar Persson

Lööf och Björklund behöver bara lägga ner sina röster

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Björn Lindahl / AFTONBLADET / 75436

Socialdemokraterna skulle åstadkomma resultat

Andreas Norlén är en man som håller på formerna. Som riksdagens talman är det antagligen en nödvändig egenskap, och som Norlén uppfattar reglerna är det nu Stefan Löfvens tur att sondera möjligheterna att bilda en regering. Ulf Kristersson meddelade ju i går att han misslyckats och att det just nu inte fanns någon anledning att låta riksdagen pröva hans kandidatur.

Mitt i allt prat om talmansrundor, sonderingsuppdrag och tänkbara regeringar kan det vara lätt att glömma att det som nu händer i och omkring riksdagen handlar om politiska förslag som påverkar människors vardag. Det, snarare än ministerposter, ligger i potten.

Val att göra

I klartext står nu Annie Lööf och Jan Björklund inför ett val. De kan välja att diskutera konkreta politiska utmaningar som sjukvården, arbetslivet och ekonomin med Stefan Löfven. På köpet skulle de hålla löftet att reducera Sverigedemokraternas inflytande till ett minimum.

Ledarna för de liberala partierna kan också fortsätta de senaste veckornas charader av politiska hittepålösningar. Socialdemokraterna kommer inte att bli ett stödparti till Moderaterna, och om Annie Lööf fortsätter att tro det kan det rimligen bara vara ett försök att slippa Ebba Busch Thors tjat.

Inte mycket har hänt

Men också Stefan Löfven har ett val att göra. Bortom all retorik är det egentligen inte så mycket som hänt i riksdagen efter valet. De tre rödgröna partierna är större än det fyra Allianspartierna - om de fortfarande kan räknas som ett block. Sverigedemokraterna kan skapa politiskt kaos, men verklig makt får de bara om andra partier tillåter det.

Så har det varit i fyra år, och trots alla svårigheter har det varit möjligt att genomföra reformer som varit viktiga för Sverige. Med en Allians i spillror och ett ökat samarbete över blockgränserna - något Löfven talade om i dag - skulle ännu mer kunna åstadkommas av en regering som Socialdemokraterna leder. Om den bara får möjlighet att tillträda.

Dessutom skulle Sverigedemokraternas inflytande reduceras till nästan ingenting. Och allt Annie Lööf och Jan Björklund skulle behöva göra är att lägga ner sina röster.

avIngvar Persson

Publicerad: