Mats, 69, paddlar och städar – kan bli ny trend

avBabs Drougge

Mats Söderlind, 69, ledsnade på den alltmer skräpiga sjön och började plocka medan han paddlade kajak.

Nu hoppas han att fler ska hoppa på trenden.

– Jag funderar på att kalla det för ”staddla”, säger Mats Söderlind.

Mats Söderlind, 69, tröttnade på att se sjön där han paddlar full av skräp och bestämde sig för att göra något åt saken.

I tre års tid har han nu ägnat mellan fem och sex timmar åt gången åt att plocka burkar, snusdosor och plastpåsar från sin kajak i Söderbysjön i Nacka utanför Stockholm.

– Jag har plockat skräp till och från sjön och i samband med hundpromenader i åratal. Så jag fortsatte ute på vattnet, säger Mats Söderlind.

1 av 3

Sågar ploggingen

Det gångna året har såväl svenska som internationella medier rapporterat friskt om den nya träningstrenden plogging, som går ut på att plocka skräp medan man joggar.

Den har Mats, som själv löptränat mycket i sitt liv, inte mycket till övers för.

– Jag själv skulle aldrig ägna mig åt det. Jag blev förvånad när det dök upp, jag tänkte är det här verkligen en trend eller är det en mediagrej. Det är så skönt att känna den där vilan i steget och komma in i den andra andningen, men om man ska böja sig ner och plocka upp någonting så bryter man ju det där.

1 av 3

Hoppas sprida trenden

I stället tror han stenhårt på den mer ergonomiska tränings- och städkombinationen han själv ägnar sig åt, som till skillnad från ploggingen inte inverkar menligt på tekniken – tvärtom.

– Jag funderar på att kalla det för ”staddla”. Det är mycket lättare, plus att man samtidigt kan träna kajakteknik, i och med att man får manövrera så mycket för att komma åt skräpet, säger Mats Söderlind.

Han upplever att nedskräpningen av sjön förvärrats de senaste åren och tror att problemet skulle lösas enkelt om några fler började ”staddla”.

– Det skulle vara väldigt roligt om det var fler som ville göra det här. Det är beklämmande med högar av skräp och rester efter fester och man kan ju som ensam person göra jättestor skillnad. Vore det bara en procent av de som vistades ute i naturen som plockade upp skräpet, då skulle det inte finnas något skräp där.

1 av 3 | Foto: Privat
Jollen bogserade Mats i land.

Förutom mängder av plast och annat, händer det att Mats får frigöra sjön från betydligt större skräp. Under åren har han bogserat både en stor flytbrygga och en liten jolle som låg nere på botten.

Mats Söderlinds främsta skäl att städa sjön är enkelt: han vill ha det rent där han paddlar. Miljövinsterna kommer på köpet, och ett och annat djur skulle säkert vilja tacka Mats för hans insatser.

– I höstas var det en kräfta som hade trasslat in sig ordentligt i en fiskelina som jag kunde göra loss och sedan levde den på där, när jag släppte tillbaks den, så det var kul.

Det har också hänt att han gör mer eller mindre historiska fynd.

– Det roligaste fyndet är en glasflaska som var från 1913. Det var en liten tidningsrulle från 1913 i, där det stod chefredaktör och ansvarig utgivare. Det var en söndagsbilaga, så det fanns till och med på den tiden, det är lite häftigt, säger Mats Söderlind.

Följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Nacka