Tillslag i Köln mot misstänkt bombmakare: Ska ha haft ricin

avNiklas Eriksson

NYHETER

Här slår tysk polis till mot en misstänkt bombmakare efter tips från utländsk underrättelsetjänst.

Mannen befaras ha planerat att bygga en smutsig bomb.

En tunisisk 29-åring är gripen misstänkt för att ha planerat att bygga en smutsig bomb. Polisen genomförde under tisdagen ett tillslag mot mannens bostad i Köln och den efterföljande husrannsakan inleddes av kemiska experter i skyddsdräkter.

De tyska myndigheterna ska ha kommit mannen på spåren efter att ha mottagit underrättelseinformation från kollegor i andra länder, enligt AFP.

1 av 5 | Foto: DAVID YOUNG / AFP DPA

Under våren ska mannen ha näthandlat diverse produkter som kan användas för att bygga bomber. Via internet ska 29-åringen också ha köpt på sig tusentals frön som kan användas för att framställa det dödlig giftet ricin.

Utesluter inte terrormotiv

Mannen är inte formellt misstänkt för förberedelse till terrorbrott, officiellt är han anklagad för motsvarande förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Men tyska åklagare uppges inte utesluta ett terrormotiv.

Tyska Bild uppger att det inte heller finns något känt mål för en befarad attack i fallet.

29-åringen tros ha följt en manual för att bygga en smutsig bomb med just ricin som tagits fram av terrorsekten IS, enligt AFP.

Så sent som i maj ska franska myndigheter ha stoppat ett planerat terrordåd där det rapporterades att två män av egyptisk härkomst förberett ett attentat med ricin.

Så jobbar polisens bombtekniker 00:40
ARTIKELN HANDLAR OM

Köln

Terrorism