Snövit blir en lekfull musikal med Nanne och Yohio

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Nanne Grönvall, Yohio och Niclas Wahlgren imponerar

1 av 4
Nanne Grönwall, Ellen Bergström och Yohio i musikalen Snövit.

Rena Melodifestivalen.

Nanne Grönvall briljerar som elak drottning och häxa. Yohio är kul som kaxig prins. Och Niclas Wahlgren plockar fram sin inre Sune Mangs i en dubbelroll.

Den gamla historien blir en lekfull musikal med några rysare.

Folksagan är gammal, men här får den modernt språk och helt nyskrivna sånger av olika sort. Några kunde fått andra chansen i Melodifestivalen, annat låter som houseparty.

Yohio har redan en look och image som hämtad från någon japansk fantasy, och hans utseende passar väl i den här skruvade sagan. Han gör entré sent i handlingen, men har tillräckligt många sångnummer för att göra avtryck.

Fin förvandling till häxa

Fram till dess är det skurken som dominerar. I upptakten möter vi den sörjande kungen och hans dotter Snövit vars moder dog i barnsäng. Men då kommer Nanne Grönvalls elaka drottning och tar över kungariket och teatern. Hon styr och ställer med många spektakulära kostymer och pampiga låtar. Hon har fin kontakt med publiken som snabbt förstår vem de ska bua åt.

Hennes förvandling till häxa är också snyggt gjord mitt i en låt.

Storväxta dvärgar

Drottningen skickar ut Snövit i skogen där hon ska mördas, föreställningens otäckaste stund. Men i stället tillåts Snövit fly in i mörkaste skogen där hon gömmer sig hos de som även här kallas dvärgar. De är dock storväxta (i alla riktningar) och heter alla Konrad. En pratar Eva Rydberg-skånska, en norska, en låter som Sune Mangs och ett par har mer kvinnliga röster.

Vi får också möta några dansande kaniner, tre skumma korpar och prinsessans väldigt stora mjukisdjur.

Det är smittande att sitta bredvid barn som med halvöppen mun och uppspärrade ögon dras in i teaterns mirakel. En mix av sagolik scenografi, duktiga skådespelare, handklappande sånger och allmän knasighet.

Va sa han, sa han?

Robert Dröse som regisserat och bearbetat har gjort ett bra jobb. Möjligtvis kan han fundera en gång till på sångtexten ”Jag är en glad skit/jag heter Snövit”.

Allt är inte guld som rimmar.

Publicerad:

LÄS VIDARE