”Fifa-skandalen påverkar inte oss”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPELA

EA Sports-producenten Sebastian Enrique om utvecklingen av Fifa 16

1 av 14

Det har varit ett dystert år för organisationen Fifa.

Men det kastar ingen skugga över spelet ”Fifa” – åtminstone inte enligt utvecklarna själva.

– Det är samma sak som om en fotbollsspelare varit rattfull – det påverkar inte oss. Det enda vi kan göra är att fortsätta göra det bästa möjliga fotbollsspelet, säger ”Fifa 16”-producenten Sebastian Enrique i en exklusiv intervju med Spela.

Varje år köper mer än 10 miljoner spelare det nya ”Fifa”-spelet. Hur kommer det sig att folk är så lojala? Vad är det med fotboll som gör det till en sådan exemplarisk tv-spelssport?

– Det är ju världens största sport. Varje gång det är VM stannar världen upp, det finns sådana otroliga känslor kring sporten. Om man sedan erbjuder något som är högkvalitativt och som tar avstamp i fotbollen så kommer folk att flockas kring det – och det är det vi ser med ”Fifa”-serien. Folk får ett tillfälle att leva ut sin fantasi att bli fotbollsspelare och kan föra sitt favoritlag till framgång. Man kan säga att ”Fifa” kopplar samman verklighetens fotboll med de förhoppningar som fansen har på sitt favoritlag.

”Visst har vi drömmar”

Du är inne på något intressant här. Electronic Arts pratar ofta om att man söker få fotbollen i ”Fifa” att alltmer spegla verkligheten. Har ni någonsin funderat på hur ni kan integrera de riktiga fotbollsspelarna mer med spelet? Vad tror du till exempel om en onlineturnering där vinnaren får möta ett lag lett av den verklige Lionel Messi?

– Det där är något som ligger utanför våra händer. Det finns initiativ… Om du tittar på Youtube eller e-sportsidor så finns det spelarturneringar där till exempel Arsenal-spelare har en turnering och möter varandra, likaså med andra lag. Men det du pratar om, turneringar där vanliga ”Fifa”-spelare får möta Lionel Messi, det är svårt. Det enda jag kan göra är att försöka övertala mina chefer om att satsa på något sådant.

Vilket sorts spel kommer ”Fifa” att vara om tio år?

– Det där är svårt att säga. Vi har gjort så mycket med spelet nu på kort tid… Visst har vi drömmar, men just nu fokuserar vi på att göra ”Fifa 16”.

”Ibland gör vi misstag”

Förra årets ”Fifa” fick en del skit av fansen när det släpptes, och några veckor senare tvingades ni släppa en patch som fixade målvakternas beteende och andra detaljer. Hur ser du på det här ständiga lappandet av stora spel i efterhand – är patchar ett nödvändigt ont i dagens spelutvecklarvärld?

– Jag tycker inte att man ska kalla det ett nödvändigt ont. Det är något som är väldigt bra för spelutvecklare. Om du frågar mig innan spelet släpps om jag vill patcha spelet i efterhand så är svaret nej, jag vill erbjuda den bästa möjliga spelupplevelsen från dag ett. Men ibland händer det oförutsedda saker, ibland visar det sig att vi gjort misstag. Och det är ofta så att det blir tydligt först när spelet släpps och miljoner spelare börjar utforska spelets alla skrymslen. Det var så det var förra året. Målvakterna hade problem, genomskärarna var för bra, långbollarna var för bra. Det förstod vi först när folk började spela spelet och då tänkte vi alla ”åh herregud, nej”. Så… är det ett nödvändigt ont? Jag tycker att det är en möjlighet att rätta till saker som vi inte tänkt på, saker vi missat.

”Fifa är fantastiska att jobba med”

Det har varit ett katastrofalt år för organisationen Fifa med alla mutavslöjanden och skandaler. Har ni som gör tv-spelet ”Fifa” fått någon skit från människor som inte vet att skilja på organisationen Fifa och er?

– Vi har sett saker, främst på nätet. Det fanns till exempel ett initiativ i Storbritannien där någon skulle förstöra ”Fifa”-spelskivor tills Sepp Blatter avgick. Men jag kan inte påstå att det som hänt med Fifa har påverkat oss. De är våra partners och de har alltid varit fantastiska att jobba med, vi har aldrig haft några problem med Fifa. Vi har alltid fått positiv feedback från dem när vi visat spelet. Och mutavslöjandena påverkar inte oss. Det är samma sak som om en fotbollsspelare varit rattfull – det påverkar inte oss. Det enda vi kan göra är att fortsätta göra det bästa möjliga fotbollsspelet.

Läs del 2 av intervjun imorgon på aftonbladet.se/spela!

Missa inga spelnyheter!

Följ Nöjesbladet Spela på Facebook och Twitter!

Nyheter Recensioner Intervjuer Trailers

Publicerad: