SVT stoppas från handbolls-VM

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

”Det blir ingenting”

1 av 2 | Foto: TT
Sverige och ”Bella” Gulldén är med i VM som börjar på lördag.

SVT planerade den största mästerskapsbevakningen någonsin i handboll.

Nu stoppas kanalen istället helt från VM i Danmark.

”Rättighetsägarna svarar inte ens på SVT:s bud”, skriver reportern Ola Bränholm på Twitter.

– Det är tråkigt, säger landslagsstjärnan Johanna Ahlm.

Det är till en bild på sin inställda flygbiljett som SVT:s Ola Bränholm på Twitter konstaterar att SVT:s storsatsning på handbolls-VM för damer i Danmark ställs in.

”Går inte att motivera satsningen”

”Rättighetsägarna svarar inte ens på SVT:s bud”, skriver reportern och fortsätter:

”Utan nyhetsavtal - inga bilder. Utan bilder går inte att motivera storsatsning på plats. Jäkligt synd. Handbollen skjuter sig själv i foten. Vi skulle gjort vår största mästerskapsbevakning någonsin i handboll. Med hela program varje dag, massa specialgäster mm. Nu – ingenting.”

Det är Discovery Networks Sweden som köpt de svenska sändningsrättigheterna till mästerskapet men de äger inte hela magasinsrätten. Istället hänvisar Bränholm problemet till den internationella rättighetsinnehavaren.

Internationella handbollsförbundet har sålt rättigheterna till det arabiska tv-bolaget Al-Jazira, som sedan överlåtit de europeiska rättigheterna till agentfirman Pitch i London.

”Troligen inga matchbilder alls”

”Har bevakat VM på plats i Kina och Brasilien, utan problem. Men när det nu är i Danmark blir vi hemma. Å troligen inga matchbilder alls. Och för att förtydliga. Detta är alltså inte SBS/Kanal 5:s fel, utan den internationella rättighetsägaren (samma som herr-VM i vintras)”, skriver Bränholm.

Sportbladet gav landslagsveterenan Johanna Ahlm beskedet.

– Det är tråkigt. All uppmärksamhet för vår del är positivt. Det här var trist, säger Ahlm.

Även Radiosporten stoppas från att kommentera matcherna på plats, precis som under herr-VM i januari.

Dessutom har Kanal 5 valt att ha sin studio i Stockholm trots att Sverige spelar blott en timme från Öresundsbron och skickar därför bara ner ett kommentatorspar och en reporter med fotograf till VM, vilket Sportbladet skrivit om tidigare.

Mästerskapet i Danmark inleds för svensk del den 5 december med match mot Angola.

Ola Bränholm har senare raderat sina meddelanden och hänvisar frågan till sina chefer. SVT:s sportchef per Yng hänvisar i sin tur alla frågor till SVT:s rättighetschef Jan Olsson. Han säger till Expressen att kanalen fortfarande har hopp om att situationen ska lösa sig.

Publicerad: