M och S vill enas om flyktingarna

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Politik. Statsminister Stefan Löfven och M-ledaren Anna Kinberg Batra vill försöka hitta blocköverskridande lösningar i den akuta flyktingkrisen. Men de är oense om gränskontroller.

För andra dagen i rad möttes Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra i en debatt. Den här gången i Sveriges Radios Studio Ett.

Debatten inleddes med frågor om hur Moderaterna och övriga allianspartier ska agera när regeringens budgetförslag nu ska behandlas i riksdagen. Läget har helt förändrats efter det att decemberöverenskommelsen (DÖ) föll på Kristdemokraternas riksting i helgen.

Kinberg Batra uteslöt inte att partierna kan försöka att ändra i budgeten. Samtidigt påpekade hon att behandlingen inte ens har startat, att det kommer att ta hela hösten och att regelverk och praxis ska följas.

– Men där finns utrymme för ändringar, sade hon.

Efterfrågar besked

När budgeten väl är klubbad ska partierna dock inte försöka riva upp beslutet. Och hon försäkrade att hon tänker rösta för den moderata budgetmotionen.

Statsminister Stefan Löfven ansåg inte att han fått ett klart besked från Kinberg Batra, men tolkade ändå beskedet som att budgeten går igenom:

– Det är nu det ställs på sin spets och det vore bra med tydligt besked.

Både Löfven och Kinberg Batra har bjudit in varandra till samtal om flyktingkrisen. På fredag är ett första samtal inplanerat.

– Sverige står mitt uppe i en situation som förvärras varje timme och då måste vi försöka lösa det, sade M-ledaren.

Tillfälliga kontroller

Moderaterna vill att tillfälliga gränskontroller införs, men Löfven anser inte att regeringen ska fatta beslut om det. Han hänvisade till att det är polisens sak att be om, något Kinberg Batra kritiserade efter sändningen.

– Där saknar jag konkreta besked från regeringen. Stefan Löfven är regeringschef och har möjligheten att få fram ett sådant förslag och ett sådant beslut, och det skulle regeringen behöva göra.

Men Löfven höll även efter sändningen fast vid sin linje:

– Det är rätt så naturligt att de som finns i närheten och som har koll på läget får göra den bedömningen.

Partiledarna började gräla om hur flyktingarna ska få jobb. Kinberg Batra pekade bland annat på regeringens skattehöjningar och menade att de inte ger nya jobb.

– Hur ska du fixa jobben, Stefan Löfven?

Bostadsbråk

Löfven å sin sida gick till attack mot Moderaternas skattesänkningar.

– Ni sänkte skatterna med 140 miljarder och nu vill ni fortsätta med 64 miljarder, någonstans märks det. Man kan inte leka jultomten, sade han och pekade på att Moderaterna vill spara in på utbildningen och pengar till kommunerna.

Det var heller inte en särskilt försonlig ton när de båda diskuterade den akuta bostadsbristen för asylsökande. Kinberg Batra ville se enklare planeringsprocesser för byggande och regler som gör det enklare och billigare att bygga små lägenheter.

– Men man ska nog inte ha så mycket Miljöpartiinflytande på politiken, för då verkar det väldigt svårt, sade hon.

Löfven påpekade att regeringen nu ska ta bort en instans när det gäller överklagande av kommunernas detaljplaner. Han kritiserade Moderaterna för att inte vilja satsa pengar på investeringsstöd för byggande.

TT

Publicerad: