Svenskar gripna med knark i Dubai

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NYHETER

Två svenska män ska ha gripits med ett stort parti kokain på flygplatsen i Dubai, rapporterar Borås tidning.

Nu sitter de frihetsberövade i Förenade Arabemiraten.

– Det känns inte roligt det här, jag har pratat med min son flera gånger, och han mår inte bra, säger pappan till en av dem till Aftonbladet.

– Vi är väldigt oroliga, säger den andres dotter.

Förenade Arabemiraten ska inte ha varit männens slutmål, men under en mellanlandning från Brasilien i Dubai fastnade de i en kontroll – och greps, uppger tidningen.

Kan ha hanterat mycket kokain

De misstänks nu för narkotikabrott och sitter sedan i mars häktade.

Enligt uppgift ska männen ha hanterat en stor mängd kokain, kanske så mycket som över 20 kilo.

Svenska UD bekräftar också för Aftonbladet.

– Vi känner till att två svenska medborgare är frihetsberövad i Förenade Arabemiraten, misstänkta för narkotikabrott, säger Johan Tegel på UD press.

Männen, som är i 50-årsåldern, är från västra Sverige, enligt UD. BT uppger att männen är hemmahörande i Borås.

– Männen frihetsberövades i mitten av mars. Vår ambassad i Abu Dhabi följer ärendet och har besökt de här två männen, säger Johan Tegel.

”Han mår inte bra”

De två männen är båda dömda för ett stort antal brott, mestadels mindre allvarliga brott, som olaga hot, rattfylleri och misshandel. Nyligen åtalades de tillsammans för grov stöld och skadegörelse efter att de, enligt åklagaren, brutit sig in i en lägenhet genom att slå en yxa genom dörren och i lägenheten stulit en dator.

Aftonbladet har varit i kontakt med den ene av männens pappa.

– Det är inte grannt det här. Min son säger att han inte haft något på sig och att den andre tagit på sig fullt ansvar, men ändå sitter han kvar.

Pappan har flera gånger talat i telefon med sin son, och också haft brevkontakt med honom.

– Han mår inte bra, det är tufft där nere, de ska ha pengar för allt, och han får inte sina mediciner. Han behöver dem för blodtrycket och så.

”Inga duvungar”

Pappan hoppas, naturligtvis, att sonen ska släppas fri.

– Men det är inga duvungar det här, de vet vad som gäller.

Den andre mannens dotter säger att hon pratat med sin pappa.

– Han säger inte så mycket, de vet inte vad som händer.

– Vi är väldigt oroliga.

Knarkbrott kan leda till dödsstraff för den som döms i landet. BT skriver dock att livstids fängelse är den strängaste påföljden som kan bli aktuell för de två svenskarna. Det bland annat tack vare deras medborgarskap.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om svenskar som dömts till långa straff i Förenade Arabemiraten för liknande brott.

I maj 2013 dömdes exempelvis den 30-årige modellen Farzan Athari för narkoitkabrott efter att ha gripits utanför ett lyxhotell i Dubai med 21 gram kokain på sig.

Vädjade i musikvideo

Domarna ville först döma honom till döden och sedan till livstids fängelse. Påföljden sänktes senare till tio års fängelse.

Farzan Atharis familj i Sverige visste inget om gripandet förrän efter en dryg månad, har hans pappa Abdoll Hossein Athari berättat för Aftonbladet.

– Han ville först inte berätta, han trodde att han skulle bli frikänd. Det var en chock, jag förstår inte hur han har kunnat bli inblandad i det här.

Farzan Athari, som fortfarande sitter fängslad, vädjade till myndigheterna och Dubais shejk om benådning i en musikvideo i januari i år.

– Vår son är oskyldig men har blivit ifråntagen sina mänskliga rättigheter. Det finns fångar i samma fängelse som blivit gripna med flera kilo kokain vid gränsen. Men de kommer undan med sex eller sju år i fängelse. Jag kan inte förstå varför de straffar Farzan så hårt, sa hans pappa då.

Publicerad: