Mejla

Anders Lindberg

Timbro vaskar ca 29 miljoner

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I sjön Bara tre av Timbros rapporter hade fler än 1000 visningar under 2014.

Inom arbetarrörelsen har man länge varit lite rädda för Timbro, näringslivets tankesmedja. Med bred pensel har man målat upp bilden av en mäktig, skräckinjagande organisation som hyllar Margaret Thatcher och äter vänsterdebattörer till frukost. Bloggen Alliansfritt Sverige har i dagarna fullkomligt förstört den bilden. På något sätt har man fått tag på en intern resultatredovisning som är helt förödande. Den analys Timbro själva gör av högerns opinionsbildning är intressant, de sågar de borgerliga ledarsidorna och Axess-TV fullständigt och vill i stället lära av vänstern.

Tre (3) delningar

Timbro har en budget på astronomiska 29 miljoner kronor per år vilket är ungefär lika mycket som Vänsterpartiet och Miljöpartiet tillsammans lade på valen till Europaparlamentet och riksdagen 2014. Pengarna kommer från Svenskt Näringsliv. Vad har då Timbro gjort?

Ett av paradnumren är bloggen ”Rödgrön röra” som publicerar photoshoppade bilder på Stefan Löfven i sand­lådor och Margot Wallström i en liten balettklänning i knät på Vladimir Putin. Senaste inlägget har tre (3) delningar i sociala medier. Kostnad: 900 000 kronor.

Ett annat är de rapporter Timbro ger ut. Den mest populära, som handlar om vapenpolitik, hade 2 894 visningar och bara tre rapporter under hela 2014 hade fler än 1 000 visningar.

Andra har sprungit förbi

Man kan skratta åt Timbro, vilket man självklart också ska göra. Samtidigt finns en utmaning i att den seriösa opinionsbildningen går så dåligt, både till höger och vänster. Neo, ett borgerligt magasin, har lagt ner och det är stiltje i idédebatten. De röster som hörs pratar bara om invandring.

Ett av problemen för Timbro verkar vara att de lever på bidrag. De saknar drivkrafter att tänka nytt och utvecklas i takt med tiden. Ett annat är att de uppifrån försöker köpa sig engagemang, vilket i stort sett aldrig fungerar. Ett tredje är självbilden. De har så länge varit nummer ett, att andra helt enkelt sprungit förbi. I detta finns också en varning till vänstern.

avAnders Lindberg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Timbro