Efter succén – Pokémon-fatwa återupplivas

avJoakim Magnå

1 av 2

Jagar du pokémon i Saudiarabien?

Lägg i så fall ner.

Kungarikets prästerskap har nämligen återupplivat en 15 år gammal fatwa – om att den populära spelserien är icke–muslimsk och till stöd för darwinism.

Succén för mobilspelet Pokémon Go liknar inget annat. Människor världen över ränner runt i städer och natur med blicken klistrad på mobilskärmen, i jakt på de färglada monstren. I veckan lanserades spelet officiellt i Sverige.

Nu kommer Saudiarabiens svar på framgången.

Prästrådets generalsekretariat meddelar att man förnyar ett dekret från 2001 om att spelserien Pokémon – vars första del gavs ut av Nintendo 1996 – är icke-muslimsk, skriver Reuters.

Charles Darwin

Beslutet kommer efter att troende undrat över hur de ska förhålla sig till fenomenet. Fatwan nämner inte Pokémon Go specifikt.

Prästerskapet anser att sättet som spelets varelser utvecklas på med olika förmågor och krafter innebär hädelse – eftersom detta bedöms stödja Charles Darwins evolutionsteori.

"Det är chockerande att ordet 'evolution' i hög grad har kommit över barnens läppar", står det i fatwan, enligt Reuters.

Dessutom tycker prästerskapet att spelet uppmuntrar till avgudadyrkan och att spelandet kan liknas vid vindrickande, vilket Allah förbjuder i koranen.

Skadliga symboler

Spelet anses även innehålla skadliga symboler som främjar "avvikande religioner", exempelvis japansk shintoism, kristendom och frimureri samt "global sionism".

I Pokémon Go används mobiltelefonens kamera och gps-funktion i kombination med att spelaren vandrar omkring i den riktiga världen. Målet är att hitta och fånga olika monster, så kallade pokémon.

Sedan lanseringen har spelet beskyllts för en rad olyckor och brott runt om i världen.

ARTIKELN HANDLAR OM