Ulf Kristersson

M vill begränsa föräldrapenningen

Politik. Moderaterna vill begränsa föräldrapenningen för personer som saknar sjukpenninggrundande inkomst till 12 månader.

– Det minskar risken att tiden in på arbetsmarknaden förlängs, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson (M).

Samtidigt vill Moderaterna utöka rätten till förskola för barn till föräldrar som lever på försörjningsstöd för att underlätta för föräldrarna att söka arbete. Förslaget gäller alla som saknar sjukpenninggrundande inkomst, så kallad SGI. Det innebär att även infödda studenter eller arbetslösa som inte har SGI bara ska få 12 månaders föräldrapenning på grundnivå. I dag får man det i 16 månader.

Hur många infödda som berörs av detta, vet inte Ulf Kristersson. Förslaget beräknas ge 1,1 miljarder kronor i besparing.

Kristdemokraterna sågar Moderaternas förslag.

KD mot

– Vi delar inte Moderaternas syn att man ska inskränka föräldraförsäkringen. Den finns till för barnens skull oavsett varifrån man kommer och vilken inkomst man har, säger KD:s socialförsäkringspolitiske talesperson Aron Modig.

Enligt Moderatledaren Anna Kinberg Batra är svensk ekonomi stark, vilket hon är stolt över.

– Det finns de som ägnar sig åt svartmålning. Jag är inte en av dem, säger hon på en pressträff.

Men det finns betydande risker i Sveriges omvärld och underskottet i svensk ekonomi är betydande, trots högkonjunktur.

Viktig princip

– I det läget är det ansvarslöst att vara nöjd, säger hon.

För att minska utgifterna för bidrag föreslår Moderaterna, förutom förändringen av föräldrapenningen, sedan tidigare att ett bidragstak införs. Ingen ska kunna få mer än 75 procent av lägsta lön (18 000 kronor) och bostadsbidrag. Enligt Moderaterna är det drygt 200 000 personer som ingår i gruppen som skulle beröras av ett bidragstak, men det är bara något tusental hushåll som i dag kommer över det taket. Hur mycket staten skulle spara på detta, vet Moderaterna inte i dag.

– Jag tror att det finns en besparingspotential, men framför allt är det en viktig princip att det alltid ska löna sig att arbeta, säger Ulf Kristersson (M).

TT

ARTIKELN HANDLAR OM