Titta in i Nordens klassiska lyxhotell

Publicerad:
Uppdaterad:

Stjärnornas favoriter Serverar lyxig Ris à la Malta

1 av 11
D’Angleterre, Köpenhamn.

Det finns ett i nästan alla stora städer – ett hotell med ikonstatus, där historien sitter i väggarna och de kända gästerna aldrig slutar att checka in.

Aftonbladet Resa listar hotellen med stort H i våra skandinaviska huvudstäder.

Köpenhamns mest ikoniska hotell heter D’Angleterre, men i folkmun kallas det bara Den vita damen. Hotellet, som ligger vid Kongens Nytorv mitt i den myllrande huvudstaden, har anor från 1755, och sedan dess har hotellet besökts av kungligheter, dignitärer och världsstjärnor som Madonna och Michael Jackson.

Det nyrenoverade hotellet andas både historia och modern lyx. Den klassiskt uniformerade dörrvakten nickar korrekt när jag går in genom dörrarna till den imponerande lobbyn med sitt kupolforma- de guldtak.

Men det första som fångar blicken är en stor tavla av popkonstnären Andy Warhol som hänger ovanför receptionen, ett porträtt av drottning Elizabeth. Gammalt och nytt i stilfull kombination. Även rummen lyckas kombinera klassisk inredning med moderna detaljer och färgval.

Fick besök av Michael Jackson

Det finns gott om anekdoter från hotellet. En av de mest kända handlar om en svart rustning som står i fönstret precis vid entrén.

När kungen av pop, Michael Jackson, bodde på hotellet blev han så förtjust i rustningen att han frågade om den var till salu.

– När han fick svaret att den hörde till hotellets historia och inte var till salu funderade han en liten stund, och sa sedan: ”Okej, då köper jag hela hotellet!”, berättar Henrik Thierlein, presschef på turistbyrån Wonderful Copenhagen, under en rundvisning på hotellet.

Inte heller det gick ägarna med på, och än i dag står den svarta rustningen kvar i sitt fönster.

Ris à la Malta – på Michelinkrogen

Under åren sedan hotellet först öppnade har det gått igenom många faser, brandhärjats ett flertal gånger och byggts om och till. Under första världskriget användes D’Angleterre som boende för ryska flyktingar, och under andra världskriget var det högkvarter för den tyska ockupationsmakten.

Även maten som serveras på hotellet har sin speciella historia. Efterrätten ris à la Malta sägs ha uppfunnits just här, och serveras än i dag vid speciella tillfällen på hotellets egen Michelinkrog Marchal, döpt efter hotellets grundare.

Och så mycket kan jag säga: Att äta julklassikern ris à la Malta på en Michelinkrog – det är inget man glömmer i första taget!

Se fakta om Nordens lyxigaste hotell nedan.

Cecilia Billgren

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN