Tidigare allsvenske skyttekungen frälste Syrianska

Mathias Ranégie: ”Jag är deras bästa investering någonsin”

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: CMORE

Han har spelat fotboll för 15 klubbar i sex olika länder och blivit skyttekung i allsvenskan.

Men Mathias Ranégie, 34, beskriver året med Syrianska och avancemanget till superettan som det mest annorlunda han varit med om.

– Jag är både glad och otroligt stolt över mig själv, säger han.

Det går knappt att höra vad Mathias Ranégie säger. Ljudnivån i Syrianska buss på väg hem till Södertälje efter kvalsegern borta mot IFK Värnamo är öronbedövande.

– Det är redan och kommer bli en väldigt bra fest, säger Ranégie. Det här betyder otroligt mycket för den här klubben. Jag har aldrig spelat någonstans där det är så mycket känslor och så familjärt – och kaos om vartannat.

Nyförvärven målade

Syrianska hade en 1–0-seger från hemmamatchen mot IFK Värnamo att gå på i returen under söndagen. Ett annat av årets stora nyförvärv, Sebastian Rajalakso, hängde in en frispark och återkomsten till superettan verkade så gott som klar.

Men Värnamo vände till 2–1 och var i slutminuten bara ett mål från att hänga kvar i näst högsta divisionen.

Då slog Ranégie till med 2–2 i en kontring och säkrade avancemanget för Syrianska.

– Jag kan fortfarande finta bort och springa ifrån en försvarare. Det var helt underbart att få göra det där målet, jublar han.

– När jag kom till Syrianska i våras så var det första jag fick höra ”Nu har vi dig så nu går vi upp i superettan!”

– Det känns väldigt gött att kunna leverera det, säger han med ett skratt. Jag är väldigt stolt över mig själv, av många anledningar.

Längsta säsongen – någonsin

Varför?

– Det här har inte varit någon dans på rosor. Det var inte lätt att tända till i början av säsongen. Det är inte så jävla kul att spela borta mot Sollentuna inför 98 åskådare. Jag trodde det skulle vara enklare, men motståndarlagen var både hungriga och aggressiva.

– Det var lite svajigt i laget och jag undrade vad f-n jag hade skrivit på för, om jag ska vara ärlig. Men så fick vi in lite nya spelare och sakta men säkert blev det bättre.

– Det känns som den längsta säsongen jag upplevt någonsin. Första två tredjedelarna var svinjobbiga, sista tredjedelen fantastisk.

Förutom det viktiga kvalmålet gjorde Ranégie 15 mål i seriespelet.

– Det blev kul med fotboll igen. Det är roligt att vinna matcher och få göra avtryck som spelare. Jag gick inte till Syrianska för pengarna. Jag har så jag klarar mig ändå.

Vad har du kostat klubben?

– Syrianska har fått valuta för pengarna! Jag är deras bästa investering någonsin, säger Ranégie med ett skratt.

Vad händer med dig nu?

– Inget vet i november vad som gäller för nästa år. Först ska jag ha lite semester, prata med Syrianska och sedan får vi se. Om det dyker upp något från utlandet med bra pengar är alla beredda att dra, även jag.

Kan fortsätta i Syrianska

Mathias Ranégies son bor i Stockholm så spelar han fotboll i Sverige så blir det i närområdet.

– Jag känner mig väldigt lockad över att få fortsätta vara med på Syrianskas fortsatta resa. Det finns mycket talang och förutsättningar för något bra. Jag vet säkert att jag vill fortsätta spela i alla fall, säger han.

▪▪▪

I det andra kvalmötet mellan Oskarshamn och Varberg hade Oskarshamn 4–2 att gå på från hemmamötet.

Men superettanlaget Varberg gjorde precis vad som behövdes via en 2–0-seger hemma på Påskbergsvallen. Målskyttar: Emhe Izuchukwu (20) och Alberg Ejupi (41).

Därmed är Varberg kvar i superettan via 4–4 totalt och fler gjorda bortamål.

Laddar Laguppställning
Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.