De ger datorer till barnen på sjukhus

Elin & Fredrik: Självklart att hjälpa till

Av: Annika Sohlander

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Pernilla Wahlman

SUNDSVALLS SJUKHUS. För barn med diabetes är datorer ett viktigt hjälpmedel.

Nyligen fick barnkliniken på Sundsvalls sjukhus fem datorer som en gåva från Göran Melins insamlingsstiftelse.

– Det finns familjer som inte har råd med en dator. Det här ger alla barn samma förutsättningar för att hantera sin diabetes och må bra, säger lekterapeuten Maria Henning-Mäki.

Varje år insjuknar drygt 750 barn och ungdomar i diabetes i Sverige. I Sundsvall är cirka 135 barn med sjukdomen knutna till barnkliniken.

Det viktigaste i behandlingen av den allvarliga sjukdomen är att hålla blodsockernivån så jämn som möjligt. Tack vare ny teknik, datorprogram och appar har det blivit enklare, och säkrare.

– Diabetesvården har genomgått en ganska dramatisk förändring. Med hjälp av speciella program kan man ha koll på blodsockret över tid, analysera och göra förändringar, säger Björn Stiernstedt, överläkare på Barnkliniken på Sundsvalls sjukhus.

Men både han och kollegan Maria Henning – Mäki på Lekterapin, märkte att förutsättningarna för barn varierar.  

– Man tar kanske för givet att alla har en dator idag. Men det finns några få föräldrar som har det ganska kärvt ekonomiskt och vi ville kunna erbjuda även dem den här möjligheten, säger Björn Stiernstedt.

Vill stötta de som inte har råd

Men i landstingets budget finns inte utrymme för några inköp av lånedatorer.

I stället tog Maria Henning-Mäki kontakt med Fredrik Hallstensson på GMIS, Göran Melins insamlingsstiftelse, för att få hjälp.

Han har tidigare samarbetat med barnkliniken på olika sätt och brukar agera snabbt. En jul ordnade han snabbt fram en julgran till utegården på barnkliniken, som hade dragits in.

– Självklart kunde vi hjälpa till att skaffa fram datorer för till syvende och sist så handlar det om barn. Det känns viktigt att även familjer som saknar ekonomiska resurser kan utnyttja den senaste tekniken, säger han.

Tillsammans med sambon och samarbetspartner Elin Malmsten besökte han barnkliniken för att överlämna gåvan. Fem laptops, som kan bli fler om behovet finns.

– Det betyder väldigt mycket för oss men också för familjerna att få den här möjligheten. Med hjälp av datorerna kan vi göra något extra för barnen och hjälpa där det behövs som mest, säger Maria Henning-Mäki på lekterapin på barnkliniken.

Vårdtiden sjönk dramatiskt

Framstegen i diabetesvården för barn är tydliga. Vårdtiden som tidigare var i snitt två veckor har minskat till tre dagar.

Förbättringarna beror mycket på bättre hjälpmedel och verktyg som på ett enkelt sätt kan reglera blodsockernivån. På en speciell hemsida kan både barn och föräldrar lägga in information om insulin, mat och blodsockernivåer. Föräldrarna kan enkelt följa barnens värden och om de behöver råd eller hjälp kan de ta kontakt med sjukvården.

En dator ger också möjlighet att söka information om diabetes för familjer med sjuka barn.

– Diabetes är en tuff sjukdom. Vi vill göra allt vi kan för att alla barn ska må så bra det går så att de kan leva så normalt som möjligt, säger Maria Henning-Mäki.

Uppfyller svårt sjuka barns drömmar

Barn som har en välbehandlad diabetes har bättre förutsättningarna att hålla sig friska även som vuxna.

För Fredrik Hallstensson och Elin Malmsten känns det meningsfullt att hjälpa barn som på olika sätt har det svårt i livet.

– Syftet är att barnen ska muntras upp och få uppleva något positivt som förhoppningsvis kan motverka det jobbiga man går igenom. Jag tror att det kan finnas en helande kraft i det, säger Fredrik Hallstensson.

Bara de senaste åren har GMIS bland annat uppmuntrat och stöttat barn med cancer, fixat en pool åt autistiske Danne och ordnade en utlandsresa åt svårt sjuke Alexander Westman i Örnsköldsvik, och hela hans familj. 

Vad är det som driver er?

– Det är kul att se glada barn, det finns ingenting som slår det, säger Elin Malmsten.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.