Robotgräsklipparna dödar igelkottar

Av: Dennis Jörnmark Callstam

Publicerad:
Uppdaterad:

Djurvänner slår larm – mängden igelkottar som dödats eller skadats av robotgräsklippare skjuter i höjden.

– Om mamman blir dödad klarar sig inte ungarna heller, säger Bo Olsson, ordförande för Katastrofhjälp Fåglar och Vilt i sydöstra Skåne, till Ystads Allehanda.

Aftonbladet rapporterade redan förra sommaren om hur oväntade möten med robotgräsklippare blivit slutet för många igelkottars liv. Och problemen fortsätter 2017. Nu slår Föreningen Katastrofhjälp Fåglar och Vilt larm.

Föreningen tar bilder på de skadade djur som kommer in. Och Bo Olsson, ordförande, visar Ystad Allehanda makabra bilder.

– Oftast är igelkottarna så allvarligt skadade att de dör eller måste avlivas. Vi har faktiskt inte lyckats rädda någon, säger han till tidningen.

1 av 2 | Foto: Inger Hansen
En av de igelkottar som råkat illa ut.

Saknar flyktbeteende

Många igelkottar blir dessutom dödade i trafiken. Till stor del handlar problemet om att igelkottar saknar flyktbeteende – när de blir påkörda rullar de ihop sig, berättar Bo Olsson.

Det innebär att knivarna från robotgräsklipparna orsakar skada. Bo menar att ett bra sätt att undvika att skada igelkottar är att bara köra maskinerna på dagtid mellan 10–16 – då gömmer sig nämligen djuren, som är mest aktiva om kvällarna.

– Trafiken är svår att påverka, men när det gäller robotgräsklipparna kan allmänheten göra djuren en tjänst och bara ha dem igång på dagtid.

Han påpekar också att en annan typ av konstruktion på robotgräsklippare hade räddat skinnet på många igelkottar.

– Klipparna borde ha något skydd för knivarna. Då hade djuren knuffats undan istället för att få kontakt med knivarna, säger Bo Olsson till Ystads Allehanda.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN