Eliasson på privat resa till Las Palmas i höstas

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Efter att Dan Eliassons uppmärksammade julresa till Las Palmas bad han om att få lämna uppdraget som generaldirektör på MSB.

Men resan var inte hans första. DN avslöjar att Eliasson besökte turistfavoriten även tidigare i höstas. En faktura som Expressen tagit del av visar att han gjort ett inköp i Las Palmas den 2 november.

MSB bekräftar att han varit där i ett privat ärende.

Efter en uppmärksammad julresa till Las Palmas som följdes av kritik, meddelade Dan Eliasson i onsdags att han lämnar sitt uppdrag som generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Resan, som Expressen var först att rapportera om, var inte Eliassons första utlandsresa under pandemin.

MSB bekräftar för DN att Eliasson besökte Kanarieöarna även i höstas.

–  Vi har inga uppgifter om hur länge Dan var på Kanarieöarna i höstas, men vi kan bekräfta att han var där privat, säger presstjänsten till DN.

Enligt tidningens uppgifter skedde resan i november. Då rådde ingen reseavrådan till Spanien, men både regeringen och myndigheterna uppmanade svenskarna att undvika onödiga resor.

Expressen rapporterar att Eliasson gjort ett inköp på 259 kronor i Las Palmas den 2 november, och hänvisar till en faktura som gått till MSB. Enligt tidningens uppgifter drogs Eliassons kontokort i varuhuset El Corte Inglés där något köptes för 259 kronor. Fakturan skickades till MSB, men det är oklart om den före detta generaldirektören i efterhand betalat den själv.

Varken inrikesministern eller regeringens krissamordnare var informerade om julresan, trots att Eliasson delvis var i tjänst under sitt besök i turistparadiset.

Mikael Dambergs pressekreterare Per Strängberg uppger för DN att han inte kände till resan.

Dan Eliasson.
Foto: Peter Wixtröm
Dan Eliasson.

Dan Eliasson har inte ställt upp på intervjuer eller svarat på frågor från media. Han bemöter först kritiken i ett internt mejl från MSB som DN tagit del av. I mejlet skrev han att han motiverade resan med att prioritera familjen. Vidare skrev han att han förstår att resan har väckt starka känslor hos många, enligt DN.

Eftersom Dan Eliasson har en tidsbegränsad anställning som myndighetschef på MSB kan regeringen inte säga upp honom. I stället kommer han att få nya arbetsuppgifter inom regeringskansliet, med bibehållen lön.

Foto: Peter Wixtröm
Dan Eliasson efter att han anlänt till Arlanda från sin julresa.
Publicerad:

LÄS VIDARE