Rosa rätter på Alla hjärtans dag

Publicerad:
Uppdaterad:
Anette Rosvall har komponerat ihop en romantisk meny lagom till alla hjärtans dag.
Anette Rosvall har komponerat ihop en romantisk meny lagom till alla hjärtans dag.

Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag! Rosor och presenter i alla ära, men den verkliga vägen till någons hjärta går genom magen. Så överraska den du har kär med Anette Rosvalls rosa-romantiska meny.

På söndag är det alla hjärtans dag, och matkreatören och vinskribenten Anette Rosvall har skapat en rosa kärleksmeny som imponerar även på den mest svårflirtade.

– Det fina med alla hjärtans dag är att det är avslutningen på en viktig vecka, nämligen den vänliga veckan. Jag tycker att det är en fin tanke, att vi har en vecka med fokus på vänlighet, som avslutas med ett bombastiskt lyft av den man älskar mest. Eller för tillfället tror man älskar mest, skrattar Anette Rosvall.

Hon har två viktiga tips för att den romantiska middagen ska bli sådär pirrigt härlig som du längtar efter. Det första tipset creddar hon sin exman. 

– Minns att du har två öron och en mun av en anledning. Lyssna på din dejt eller partner. Fråga och visa dig intresserad av hen som person. Få saker är så tändande som att få en massa uppmärksamhet. 

Det andra tipset är att inte äta för mycket.

– Du vill inte bli för mätt, så att du känner dig tung, däst och mest vill lägga dig på soffan och slappa. Nej, du vill ha energi till att dansa lite i köket eller hångla. Vill man så kan man spara desserten till efter dansen (eller vad ni nu gör, men vi kallar det dans), då man behöver ny energi.

För att slippa slava i köket och hinna sitta till bords med sin dejt eller partner på alla hjärtans dag tycker Anette att man ska satsa på en meny som går att förbereda så långt som möjligt. 

– Eller så säger man till sin dejt att sätta sig ner i kökssoffan med ett glas vin, prata och ha det trevligt medan du lagar en supermåltid. Är inte det höjden av lyx och förförelse så säg!? Men det förutsätter att du har simultankapacitet nog att kunna samtala medan du lagar maten.

Och för den riktigt lata – eller ska vi kalla det smarta – tipsar hon om att beställa mat från en restaurang.

– Restaurangerna behöver all support de kan få just nu. En vän till mig beställde hem en hel romantisk middag, med mat, linneduk, levande ljus och allt. På så sätt har man verkligen möjlighet att hänge sig åt varandra, säger Anette Rosvall. 

Sju sätt att höja middags-romantiken

  1. Magiskt bra musik. Leta upp en bra myslista på Spotify. 

  2. En skön stass. Självklart vill du känna dig fin, men undvik over the top-outfiten. Välj kläder du trivs i. Det är dumt att ha så höga klackar att man knappt kan gå, sminka sig så hårt att man knappt kan blinka, eller dra på sig en skjorta som gör att man måste dra in magen hela kvällen. 

  3. Bjud in till ett vackert bord. Lägg på en duk, tänd ljus och sätt fram färska blommor. 

  4. Meny med säkra kort. Välj mat du har testlagat i förväg, eller gamla favoriter. Det måste inte vara krångliga rätter. Riktigt vällagad är det få rätter som slår spagetti med köttfärssås. 

  5. Förbered maten så långt du kan, så att ni kan ägna er åt varandra istället för matlagning. 

  6. Småplock är ett annat tips. Plockmat är rolig att servera eftersom du får fler smakupplevelser och kan ha fler sorters vin därtill.

  7. Unna er champagne. När man ska fira är det gott med riktig champagne. Dels är bubblorna härliga, dels finns det en komplexitet i smakerna som är underbar. Hellre en dyr flaska än två billiga, halvgoda.

Menyn som värmer hjärtat

Anette Rosvall har komponerat en rosa alla hjärtans dag-meny, speciellt för Aftonbladets läsare. Smaklig spis!

Foto: iStockphoto
En rosa fördrink sätter ribban för den romantiska middagen.

Fördrink

Bjud på en läckert rosa gindrink Clover Club toppad med sötsyrliga hallon. Skummet ger en lyxig känsla.

Foto: Anette Rosvall
Friterat rispapper toppat med en riktigt god laxtratarär både snyggt och gott.

Snacks eller förrätt

Starta middagen med Laxtartar på friterat rispapper. Rispapper får en härlig form när de friteras och kan toppas med lite av varje. Här får en laxtartar spela huvudrollen.

Foto: Anette Rosvall
Servera lasagnen öppen med en läcker fyllning av hummer.

Huvudrätt

En öppen hummer-lasagne känns genast lite mer exklusivt, är den dessutom toppad med en vacker hummerklo gör den genast succé.

Foto: Anette Rosvall
Bjud på semifreddo lika röd som kärleken själv.

Efterrätt

Semifreddo är som en blandning av glass och parfait. Den här hallon- och körsbärssemifreddon är smaksatt lite extra kärleksfullt och toppad med karamelliserade hasselnötter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM GODARE