Vi är bäst – ryck upp er, alla andra

Bergström: Det är inte rättvist, Svahn

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Inget är sig likt i världen, men allt är bekant i världscupen.

Tre svenska tjejer kliver upp på prispallen och jag vill citera Anders Blomqvist.

– Ingen överraskelse.

Det är inte riktigt rättvist. Tänk på de arma motståndarna.

Efter skidvärldens mest spektakulära genombrott förra vintern borde Linn Svahn i sportslighetens namn ha lugnat sig med sommarträningen. Ätit ost och fisit i en baden-baden.

Men Svahn är inte sådan. Hon har ägnat försäsongen åt sin klassiska teknik, hon har stärkt bålen för att orkar staka och diagonala när musklerna värker. För så funkar klassisk skidåkning: den som ser oteknisk ut är ofta bara för klen.

Oförskämt fin premiär

I Ruka demonstrerade 20-åringen vad barmarkssäsongen givit henne. Hon var braköverlägsen i kvarten, utklassade semifältet och golvade finalgänget.

Om hon har blivit skickligare på att hålla tekniken som utmattad går inte att svara på, för hon blev knappt trött. Hon bara vann. Hon som var bäst förra vintern tycks bättre nu.

Vad säger ni norskor?

Det er egentlig ikke rettferdig.

Om vi stannar på damsidan, snälla låt oss även om Erik Valnes knäckte Kläbo, så var premiären oförskämt fin. Den var så händelsetät att normalt snabbsnackade Anders Blomquist snubblade på orden. När den finska solen sjönk lagom till lunchkaffet såg man mest vita dräkter i skymningsljuset.

Frida Karlsson tog ett knippe sekunder på Therese Johaug. Moa Lundgren nådde semi med en krånglande hand. Emma Ribom har etablerat sig i världstoppen och Jonna Sundling var på pallen precis som i fjol.

Vi vet inget om framtiden

Och så Maja Dahlqvist tvåa. Vad hände där?

Jag är inte särskilt skidtekniskt bevandrad, men kan läsa siffror och kurvor. Och Borlängetjejen Dahlqvists pilar pekar neråt efter VM-guldet och tredjeplatsen i sprintcupen i förfjol.

Förra vintern var Maja tillbaka i gamla synder, hon halkade fel i positionerna, tappade mark i snäva kurvor, bröt stavar och blev instängd. Om jag förstått saken rätt har våren och sommaren heller inte varit särskilt lyckade, så det rimliga vore en skakig start på vintern.

Hör du, Dahlqvist, så lyder min analys! Du ska komma typ på plats sexton!

Nähä, hennes första lopp för vintern, nationellt och internationellt, har varit synnerligen djärva. Hon som nyss var skejtare specialiserad på fyrans växel klättrade upp för en finsk vägg som om hon aldrig gjort annat.

Vi är i början av en underlig säsong, vi vet ingenting om framtiden, så låt oss stanna kvar i ögonblicket.

Ja, prisceremonin börjar nu.

Ingen publik är där och vantklappar, men vi behöver ingen ljudkuliss. Sundling, Dahlqvist och Svahn står sida vid sida.

Just i dag är Sveriges damer bäst i skidvärlden. Vi behöver inte tur, vi faller inte med en svacka eller sjukdom, vi hade fyra i final och hade ändå lämnat pallkandidaterna Falk och Hagström hemma.

Så här bra är vi.

Kom igen, ni andra, ryck upp er. Nu vet ni nivån.

Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE