Rättegång inleds för våldsamma Malmöupplopp

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Brinnande barrikader och demonstranter har samlats på Amiralsgatan i Malmö som en reaktion på en koranbränning på Emilstorp i Rosengård. Arkivbild.
Foto: TT
Brinnande barrikader och demonstranter har samlats på Amiralsgatan i Malmö som en reaktion på en koranbränning på Emilstorp i Rosengård. Arkivbild.

NYHETER

Busskurer krossades, lyktstolpar vältes och polisfordon utsattes för skadegörelse. Sex personer har kunnat pekas ut upploppet i Rosengård som följde efter en uppmärksammad koranbränning.

Nu ställs de inför rätta i Malmö tingsrätt.

I slutet av augusti initierade Rasmus Paludan, partiledare för det danska partiet Stram Kurs, en koranbränning i Malmö som genomfördes utan polisens tillstånd. Provokationen filmades och lades ut på nätet, något som väckte starka känslor och till slut urartade.

Sedan dess har fem män och en kvinna, en i 30-årsåldern och resten mellan 16 och 17 år, åtalas för våldsamt upplopp. Samtliga är bosatta i Malmö. I två ytterligare fall, varav ett rör en person under 15 år, har förundersökningen lagts ner.

Misstankarna kring upploppet kommer att tas upp i rätten först på fredag. Rättegångens första dag är vikt åt andra åtalspunkter mot en av de misstänkta. Det rör den 30-årige mannen, som utöver upploppet misstänks för blåljussabotage och försök till sådant vid tre olika tillfällen, varav ett sabotageförsök ska ha inträffat utanför Rättscentrum i Malmö i början av augusti.

Mannen identifierades eftersom han lade ut film på sig själv när han försökte tömma däcken på en polisbil på luft, något Sydsvenskan tidigare rapporterat om.

Rasmus Paludan stoppades från att resa in i Sverige den aktuella dagen och fick samtidigt ett tvåårigt inreseförbud till landet. Sedan dess har Paludan, som har en svensk pappa, blivit svensk medborgare.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

ÄMNEN I ARTIKELN