Kinesisk rymdsond landade på månen

Av: TT

Publicerad:
En kinesisk rymdsond har landat på månen. Arkivbild.
Foto: Michael Probst/AP/TT
En kinesisk rymdsond har landat på månen. Arkivbild.

NYHETER

Den kinesiska rymdsonden Chang'e-5 har enligt Peking landat på månen i enlighet med planen. Där ska den stanna ett par veckor för att sedan återvända till jorden med två kilo prover från himlakroppen.

Sonden landade på tisdagen i Stormarnas ocean, en stor lavaslätt på månen, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina som citerar landets rymdstyrelse.

Området har inte blivit undersökt tidigare. I ungefär 14 dygn ska Chang'e-5 – uppkallad efter den kinesiska mångudinnan – stanna på himlakroppen. Landningen är enligt den amerikanska rymdstyrelsen Nasa tänkt att ske i regionen Inre Mongoliet i norra Kina.

Raketen med sonden lämnade rymdcentret i Wenchang i den sydliga provinsen Hainan den 24 november. Syftet med insamlingen är att hjälpa forskare att förstå månens ursprung och hur den uppstått.

Det är det första försöket att ta hem prover från månen sedan 1970-talet.

Det amerikanska rymdprogrammet Apollo samlade mellan 1969 och 1972 in 382 kilo sten och jord från månen. Sovjetunionen genomförde tre lyckade insamlingar av prover under 1970-talet i sitt Luna-program.

Publicerad: