Dödligaste coronaveckan i Europa hittills

Av: Sophie Stigfur

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Över 400 000 personer med covid-19 har nu dött i Europa.

Den senaste veckan har coronaviruset skördat flest dödsoffer här sedan pandemins start.

Nu vrider värstinglandet upp växeln i viruskampen.

Med 400 649 döda i corona är Europa nu den näst värst drabbade regionen i världen, efter Latinamerika och Karibien.

Av de hundratusentals dödsfallen skedde 36 147 enbart under den senaste veckan – Europas värsta sju dagar totalt sedan pandemin började, konstaterar nyhetsbyrån AFP.

Storbritannien står för flest dödsfall, med 57 551 döda och nästan 1,6 miljoner smittade. Här rapporterar Sky News att restriktionerna nu planeras förlängas fram till påsk år 2021. Detta även om en storskalig vaccination kommer igång i januari.

– Det skulle ändå dröja till påsk innan livet förändras ordentligt och åtgärderna kommer att vara kvar tills dess. Regeringen har också varit mycket tydlig att begränsningarna kommer att ligga fast fram till januari och fortsatt därefter, säger en myndighetskälla till tidningen.

En man vid Colosseum.
Foto: Andrew Medichini / TT NYHETSBYRÅN
En man vid Colosseum.
Foto: GETTY IMAGES
Cronatester genomför vid Franz Josef Strauss-flygplatsen i München.

Begränsningarna kommer inte bara att fortlöpa som i nuläget; fler än i dag, över 20 miljoner människor, kommer att leva med Storbritanniens allra tuffaste åtgärder efter ett nytt beslut som väntas fattas den 1 december, rapporterar Reuters.

Ministern: ”Obehagligt”

Storbritanniens kabinettsminister Michael Gove säger att smittspridningen fortsatt är ”obehaglig och hotfullt hög” och att brittiska sjukhus riskerar att överbelastas om man inte tar i med hårdhandskarna.

Även Tyskland, som med drygt 16 000 dödsfall och en miljon smittade inte är med i toppen på listan över de värst drabbade länderna, uppger nu att man kan förlänga restriktionerna i landet fram till tidig vår 2021 enligt Reuters. Åtgärderna som infördes i november innebär bland annat att barer och restauranger håller stängt, medan skolor och affärer håller öppet – något som saktat ned smittspridningen, även om den stabiliserat sig på en hög nivå.

Näst värst drabbat i Europa är Italien, som pekats ut som ground zero för virusutbrottet i Europa i mars. Här har 53 677 personer dött och 1,5 miljoner har smittats. Därefter följer Frankrike med 51 914 dödsfall och 2,2 miljoner smittade.

Därefter kommer Spanien med 44 668 dödsfall och 1,6 miljoner smittade, följt av Ryssland med 39 068 rapporterat döda och 2,2 miljoner smittade.

Totalt har 17,6 miljoner personer hittills bekräftats smittade i Europa.

Foto: Cecilia Fabiano / TT NYHETSBYRÅN
Tester genomförs i Rom.
Foto: Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN
Lärare väntar på att testa sig i Milano.
Foto: GETTY IMAGES
Sjukvårdspersonal i Dresden.


Publicerad: