Höststorm och snö i norr – sommarväder söderut

Av: Daniel Bergholm

Publicerad:

De kommande dagarna kommer flera centimeter snö falla i Lapplandsfjällen.

För inlandets del finns det ännu ingen snö i sikte. Men det kommer att blåsa upp till stormstyrka och vara rejält ostadigt.

– Norrbottens inland får förbereda sig på en ordentlig storm, främst under måndag eftermiddag, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

Under måndag eftermiddag kommer snö falla, samt att rejäla vindbyar och stormstyrka tar fart i Norrbotten.

– Det är väl i fjällkedjan som det kommer komma snö. För inlandet väntar istället ett rejält oväder med regn och väldigt stark blåst som kommer orsaka problem, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Men det betyder att ingen snömaskin behöver rycka ut.

– Det behövs inte, utan här pratar vi enbart om ordentlig vindstyrka och ostadigt väder. Det förväntas hålla i sig över några dagar.

Det är enligt Mikael Sjöstrand inte något tecken på att vintern är på väg.

– Inte i den prognosen som jag kan se. Det är i så fall längre fram, normalt brukar det ske senare i oktober eller november. Att det kommer snö på lapplandsfjället är inte heller något ovanligt, den här tiden på året.

Samtidigt kommer högtryck och varma vindar från Centraleuropa dra in över de södra delarna av landet. Det gör att sommarvärmen håller i sig där ett tag till.

– I Centraleuropa ligger det ganska varm luft just nu. När den värmen nu kommer hit kan det bli uppemot 20 grader, i södra och mellersta delarna av Sverige. Men det kommer att sjunka senare i veckan, säger Mikael Sjöstrand.

I norra Sverige väntas snö.
Foto: Balazs Mohai / MTI via AP
I norra Sverige väntas snö.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ljummen septembersol i Malmö.
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN