IS planerar terrorattacker i Storbritannien

avOskar Forsberg

Terrororganisationen IS planerar att genomföra en rad attacker i Storbritannien.

Det uppger juristen Max Hill för tidningen Sunday Telegraph.

Hill har fått i särskilt uppdrag att se över landets terrorlagstiftning.

Foto: Matt Dunham / AP
London.

Enligt uppgifter till tidningen Sunday Telegraph planerar terrororganisationen Islamiska staten (IS) att genomföra en rad terrorattacker mot civila i Storbritannien, i en omfattning som påminner om den irländska gruppen IRA:s attacker mot London på 70-talet. Det uppger en brittisk jurist, som fått i uppdrag att se över landets terrorlagstiftning.

”En risk som ingen kan bortse från”

Juristen som kommer med påståendet, Max Hill, säger till Sunday Telegraph att IS riktar in sig på att slå till mot områden inne i brittiska städer, och att planerna ”utgör en risk som ingen kan bortse från”.

– Jag tror att intensiteten i planering med syfte att genomföra urskillningslösa attacker mot oskyldiga civila, oavsett ras eller färg i storstadsområden, representerar en stor risk som ingen av oss kan ignorera, säger Max Hill till The Telegraph.

Varnar för hemvändare

Hill menar att IS nederlag i Mellanöstern ökar risken för terrorattacker i Europa och Storbritannien då europeiska medborgare som stridit på terrorgruppens sida återvänder.

– Det är enormt oroande att ett stort antal - vi vet att det är minst hundratals brittiska medborgare som har lämnat landet för att kriga - nu snart återvänder, säger Hill.

Terrorexperten Hans Brun säger att hotet likaväl kan komma från andra håll.

– Det kan lika gärna vara personer som inte har kommit iväg, som i och med det kanske har mer att bevisa, säger han.

Brittiska myndigheter har tidigare vid flera tillfällen varnat för att IS ska attackera mål i Storbritannien, men dagens varning och jämförelsen med IRA:s terror är det kraftigaste larmet hittills.

Det finns emellertid stora skillnader mellan dåtidens terrorhot och dagens.

– IRA använde sig ofta av förvarningar. De gav myndigheterna tid att eventuellt evakuera innan man slog till, säger Hans Brun.

Långvarigt krig med IRA

Fler än 3 600 människor dödades, däribland 1 000 ur de brittiska säkerhetsstyrkorna, under konflikten mellan IRA (Irländska republikanska armén) och Storbritannien.

IRA attackerade både militära och civila mål i ett försök att tvinga Storbritannien att lämna Nordirland. Konflikten startade i slutet av 1960-talet och pågick fram till fredsavtalet 1998.

ARTIKELN HANDLAR OM