Världscupen i längdskidor

Rädslan: ”Vill inte veta hur illa det är”

Filmen som skakar om: ”Blir deprimerad”

avAndreas Käck, Erik Karlsson

Foto: BILDBYRÅN
Stina Nilsson.

Dokumentärfilmen Ikaros avslöjar omfattningen av den ryska dopningsskandalen.

Vissa svenska landslagsåkare har sett den, andra har inte vågat.

– Jag vill typ inte veta hur illa det är, säger Stina Nilsson.

Hösten 2016 släpptes den så kallade McLaren-rapporten.

Där avslöjades att Ryssland ska ha sysslat med systematisk dopning inför och under Sotji-OS 2014, och att över 1 000 ryska idrottsmän- och kvinnor ska ha varit dopade.

Sommaren 2017 släpptes dokumentärfilmen ”Ikaros”.

Där får den amerikanske dokumentärfilmaren Bryan Fogel kontakt med Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för det ryska antidopningslaboratoriet i Moskva, som riskerar sin egen säkerhet för att avslöja den systematiska dopningen han själv varit delaktig i.

”Kan bli jobbigt”

Filmen har varit extremt omtalad inom skidvärlden.

Men alla har inte sett den.

Flera svenska landslagsåkare har inte vågat.

– Jag har tänkt se den flera gånger, men jag vet inte, jag vill typ inte veta hur illa det egentligen är. Det känns som att det kan bli jobbigt, för då får man perspektiv på att det som är idrott för mig inte idrott för andra. Kanske mår jag bättre av att inte veta. Och det tar bara en massa energi att gå runt och vara misstänksam, säger Stina Nilsson.

Hon och landslagskompisarna pratade om att arrangera en ”biokväll” under förra veckans höghöjdsläger i italienska Val Senales.

– Ja, det var faktiskt lite snack om det. Men till slut kom vi överens om att det skulle bli fokus på fel saker, säger Anna Haag.

Hon har alltså inte sett filmen.

Varför inte?

– För att jag är godtrogen, jag vill tro gott om folk och det tankesättet vill jag behålla. Jag vill inte gå runt och misstänka allt och alla, säger Haag.

– Men Emil har sett den så jag har ju hört en del från honom.

”Vill ha svar”

Emil är alltså blivande maken tillika landslagsstjärnan Emil Jönsson.

När Sportbladet talar med honom på måndagens upptaktsträff berättar han om misstankarna mot de ryska åkarna.

– Efter att ha sett Ikaros så känns det som att det finns mycket frågetecken mot rysk idrott. Jag – och många andra – vill ha svar, säger han.

Två av Jönssons ryska rivaler – Alexander Legkov och Jevgenij Belov – har varit avstängda från tävling sedan december 2016 och var även portade från VM i Lahtis i vintras.

Ingen av dem har testat positivt för dopning, men deras namn har förekommit i McLaren-rapporten.

De har nu överklagat sina domar och blivit friade i Cas (idrottens skiljedomstol) och är fria att tävla från och med den 1 november.

Båda två kommer att göra comeback i Gällivare i mitten av november och Emil Jönsson säger att han gärna skulle sätta sig ner med Legkov och/eller Belov för ett allvarligt snack.

– Ja, det ska jag nog fråga dem om. Det är ändå killar jag tävlat mot i alla år. För egen del känner man att det vore kul att få något slags svar. Är det ni? Har ni blivit lurade? Eller är det ingenting överhuvudtaget?, säger Jönsson.

”Fått sig en omskakning”

Trots att ryssarna blivit friade i Cas är det osäkert om de kommer få tävla i OS. Detta ska IOK (Internationella olympiska kommittén) själva fatta beslut om.

– Sedan McLaren-rapporten släpptes har det rensats ut lite grand i rysk idrott, inte bara inom skidor utan även i friidrotten. Rysk idrott har nog fått sig en omskakning, och det kanske behövdes. Nu väntar vi bara på att få klara besked om vem som gjort vad och så vidare, säger Emil Jönsson.

Känns det som att ni kommer få några klara besked?

– Nja. Men vi kan väl få drömma om att vi får det. För mig är det bättre att få veta om Legkov kommer få tävla i OS eller inte. I stället för att ”sitta på kant” och få besked i december, säger Jönsson.

Foto: BILDBYRÅN
Emil Jönsson.

Testas ofta

Även damlandslagets tränare Ole Morten Iversen har sett dokumentärfilmen Ikaros.

– Och jag känner väl som alla andra; man blir deprimerad, helt utslagen. Man kan säga att den gjorde väldigt starkt intryck på mig, säger han.

En annan åkare som har sett filmen är Ida Ingemarsdotter.

– Men jag skulle nästan behöva se den flera gånger. Det var väldigt, väldigt mycket att ta in… Även fast jag sett filmen så har jag lite svårt att förstå omfattningen av det hela, säger hon.

De svenska åkarna testas på regelbunden basis; exempelvis fick Stina Nilsson så sent som i mitten av förra veckan en påhälsning från dopningskontrollanter i Val Senales.

– Det var uppskattat. Bra att de gör sitt jobb, säger hon.

Kan ni lita fullt ut på att alla era motståndare är rena?

– Jag litar i alla fall fullt ut på att dopningsjägarna gör sitt jobb, säger hon.

Anna Haag vill inte tänka för mycket på att det kan finnas fuskare på startlinjen.

– Man blir ju lite härdad när man hållit på så här länge. Man har ju tävlat mot folk som åkt fast. Men om jag börjar tänka för mycket på det så stjäl det onödigt fokus, säger Haag.