SD begär misstroendevotering mot Löfven

Av: Ebba Thornéus, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverigedemokraterna begär att riksdagen ska rösta om misstroende mot statsminister Stefan Löfven (S).

Det meddelade SD:s Paula Bieler under sitt anförande i den migrationspolitiska debatten som hölls i riksdagen på onsdagen.

– Jag yrkar härmed å hela Sverigedemokraternas riksdagsgrupp vägnar att riksdagen ska förklara att statsminister Stefan Löfven inte längre åtnjuter riksdagens förtroende, säger Bieler.

Det var under den migrationspolitiska debatten i riksdagen under onsdagen som Sverigedemokraternas talesperson i migrationsfrågor, Paula Bieler, meddelade att partiet begär att riksdagen röstar om misstroendevotering mot statsminister Stefan Löfven.

– Jag yrkar härmed å hela Sverigedemokraternas riksdagsgrupp vägnar att riksdagen ska förklara att statsminister Stefan Löfven inte längre åtnjuter riksdagens förtroende, sa Bieler i slutet av sitt anförande.

Till TT säger Bieler att SD också planerar att begära misstroende mot Hultqvist, om inte Alliansen gör allvar av sitt hot om misstroende mot denne.

Kravet: Alla tre ministrar ska gå

Anledningen är regeringens hantering av it-skandalen vid Transportstyrelsen som uppdagades under sommaren. SD har tidigare krävt att statsministern ska avskeda sina tre ministrar i form av infrastrukturministern Anna Johansson, inrikesministern Anders Ygeman och försvarsministern Peter Hultqvist, innan riksdagen öppnade den 12 september, då man annars hotat med att rikta en misstroendeförklaring även mot statsministern.

– Det har varit allt tydligare att informationen har varit mycket nära statsministern själv. Han har talat om ett haveri, men han har inte talat om haveriet inom den egna regeringen, inom regeringskansliet, och att information inte förs vidare eller hans roll som ledare i detta, säger Bieler.

Omröstning sker på fredag

Både Johansson och Ygeman har lämnat regeringen medan Hultqvist ännu sitter kvar, vilket gör att SD lämnar in sin misstroendevotering mot Löfven.

Enligt Sveriges Radio Ekot krävs det 35 ledamöter för att kunna lägga ett förslag om misstroende i riksdagen och SD har totalt 47 ledamöter.

Omröstning i riksdagen kommer att ske efter att frågan bordlagts två gånger och väntas bli på fredag. För att förslaget ska gå igenom krävs 175 röster.

C: Stödjer inte förslaget

Källor inom Alliansen har dock tidigare sagt att Alliansen inte kommer att stödja en misstroendeförklaring från Sverigedemokraterna.

Centerpartiets ledare Annie Lööf meddelade, kort före beskedet, att partiet inte kommer att stödja en sådan begäran.

– Vi kommer inte att stödja ett misstroende mot statsministern. Det handlar om att det inte finns tillräckligt starka skäl i dagsläget, vi har inte tillräckligt med information för att det ska vara berättigat, säger Annie Lööf till TT.

Alliansen fatta beslut i slutet av veckan

Under dagen ska Annie Lööf och de övriga ledarna i Alliansen studera de svar som regeringskansliet lämnade in till riksdagens konstitutionsutskott på tisdagen, med anledning av de frågor som KU ställt om informationsgång och annat i regeringens hantering av IT-skandalen på Transportstyrelsen.

I nuläget kan Annie Lööf kan inte ge något besked om när Alliansen kan tänkas ha kommit fram till beslut om att släppa hotet om misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist, eller gå vidare.

Omröstningen sker på fredag

Samma svar gav Liberalernas Jan Björklund i AB Morgon på onsdagen.

– Den frågan kommer vi att ta ställning till i slutet på veckan.

Senare på onsdagen meddelade socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, att omröstningen om misstroende mot statsministern, som SD begärt, kommer att hållas på fredag kl 09.00.

Publicerad:

LÄS VIDARE