Jannes kritik: ”Väldigt tillbakadragen”

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

För dålig förståelse.

Och för tillbakadragna.

Det är delar av kritiken förbundskapten Janne Andersson riktar mot Folkhälsomyndigheten och politiker.

– Inte tillräckligt insatta, säger han till DN.

Sveriges förbundskapten för herrarnas fotbollslandslag, Janne Andersson, menar att engagemanget från Amanda Lind (MP) var så litet i början av coronapandemin, att han inte kände till att hon var idrottsminister.

– Jag har inte koll på hennes arbetsuppgifter totalt sett men det tog väldigt lång tid innan jag uppfattade att det var hon som var idrottsminister. Hon hade länge en väldigt tillbakadagen roll i det här. Nu har hon klivit fram lite på slutet, säger Janne Andersson till DN.

Andersson anser att de svenska politikernas samt Folkhälsomyndighetens syn på idrottens betydelse har varit bristande sedan coronaviruset bröt ut. Och tycker att fotbollen har bevisat att den kan ta ansvar för att restriktioner och säkerhetsaspekter följs vid matcher.

Svårt att förstå

– Det är väldigt stor skillnad mellan olika idrotter och det har jag upplevt att man inte har varit tillräckligt engagerad i. Jag vurmar för idrotten och den samhällsnytta vi gör. I början av krisen kallades fotbollen för någon sommaraktivitet i något sammanhang. Vi gick i taket såklart. Jag kan inte bedöma smittskydd och sådana frågor, men resonemanget kring idrotten visar att de inte har varit tillräckligt insatta eller engagerade i idrottens roll.

I går, torsdag, lade Folkhälsomyndigheten fram förslaget att idrotts- och kulturevenemang ska få ha 500 personer. Att samma restriktion ska gälla för alla arenor har Andersson svårt att förstå.

Polisen varnar för att förslaget riskerar att leda till att förtroendet för polisen minskar. De menar att de saknar såväl resurser som befogenhet och kompetens för att leva upp till de krav som ställs på polismyndigheten.

Sveriges två kommande Nations League-matcher mot Frankrike och Portugal – femte och åttonde september – ska spelas på Friends Arena utan publik.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.