Snabbare spridning i Ryssland – 60 nya döda

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Vårdpersonal sätter på sig skyddsutrustning inför ett pass på intensivvårdsavdelningen på Vinogradov-sjukhuset i Moskva. Bilden är från den 21 april.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Vårdpersonal sätter på sig skyddsutrustning inför ett pass på intensivvårdsavdelningen på Vinogradov-sjukhuset i Moskva. Bilden är från den 21 april.

Sjukvården i Ryssland kämpar med att hantera en allt större smittspridning. Vårdplatserna fylls i snabb takt och förhoppningen står nu till flera nya sjukhus som byggs runt om i landet.

Sedan ytterligare 60 människor mist livet i sviterna av covid-19 under det senaste dygnet är dödstalet i Ryssland uppe på 615. Samtidigt har 5 849 nya smittofall registrerats, vilket innebär att det totala antalet bekräftat smittade nått 68 622.

Värst drabbat är Moskva där omkring hälften av coronafallen finns. Det märks bland annat på Spasokukotskij-sjukhuset där en av byggnadens flyglar ställts om efter det nya läget.

Saknar familjen

Mindre än en vecka efter att flygeln öppnat för coronapatienter är nästan alla, 406 av 434 vårdplatser, fulla.

– Det är inte helt enkelt att arbeta i skyddskläder, andningsskydd och så vidare. Men som kirurger är vi vana vid liknande förhållanden, säger den 35-årige läkaren Dmitrij Alajev, som leder arbetet vid en avdelning med omkring 40 patienter.

– Det som är svårt är att vara så långt bort från familjen, isolerad, tillägger Alajev, som liksom många andra i sjukhuspersonalen har flyttat in på hotell för att inte riskera att smitta familjemedlemmar.

Med den nuvarande smittspridningstakten kommer Rysslands totalt omkring 80 000 vårdplatser att vara fulla inom tre till fyra veckor, varnade nyligen Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin, som fått i uppdrag att leda landets motåtgärder mot coronaviruset.

Brist på utrustning

Och på andra håll i landet är sjukvårdens resurser långt mer begränsade än i Moskva. Flera läkare och fackliga företrädare som nyhetsbyrån AFP talat med varnar för att det råder stor brist på skyddsutrustning på mindre orter och att vårdpersonalen därmed löper stor risk att själva smittas.

För att öka kapaciteten byggs just nu, under ledning av försvarsdepartementet, 16 nya sjukhus runt om i landet. De väntas stå redo att ta emot patienter i mitten av maj.

Men ett tillfälligt sjukhus som byggts i en utställningshall i Sankt Petersburg, med drygt 1 000 vårdplatser, väntas kunna öppna redan i slutet av veckan, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Ria.

Publicerad:

LÄS VIDARE