Guide: Skidskytte-VM, torsdag

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Det svenska laget i mixstafett Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, Hanna Öberg och Linn Persson (som kör i omvänd ordning).
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det svenska laget i mixstafett Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, Hanna Öberg och Linn Persson (som kör i omvänd ordning).

SPORTBLADET

Skidskytte-VM inleds med mixstafett på den vackert belägna Südtirol Arena mitt bland bergen i Antholz.

Kan Sverige utmana storfavoriterna Norge och Frankrike och knipa första medaljen på tio år?

Här är det viktigaste du behöver veta inför VM:s första tävlingsdag.

Vad: VM, mixstafett, 4x6 kilometer.

Var: Antholz, Italien.

När: Torsdag, 13 mars klockan 14.45.

Tv/radio: SVT, Eurosport och Radiosporten.

Sveriges lag: Linn Persson, Hanna Öberg, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson.

Sveriges chanser: Medaljchansen finns. Sverige har ett starkt lag – framför allt på de två första sträckorna med Persson och Öberg som båda varit på pallen individuellt i år. Jesper Nelin stod för en strålande stafettsträcka i Pokljuka och har den här säsongen blivit sjua individuellt vilket är karriärbästa. Samuelsson? Han har kapaciteten för att vara med och slåss bland de främsta, men har hittills den här säsongen inte fått till det och som bäst varit 15:e individuellt.

Historiskt: Det har gått tio år sedan Sverige senast lyckades knipa en VM-medalj i mixstafett. Då bestod laget av Helena Jonsson (numera Ekholm), Anna Carin Zidek, Björn Ferry och Carl Johan Bergman. På OS 2018 blev det en elfteplats efter en tuff start redan på förstasträckan, och på VM i fjol blev Sverige femma med samma uppställning som i år.

Favoriterna: Norge och Frankrike. Två nationer som kommer att vara favoriter i så gott som varje tävling, inte minst i stafetterna. I den totala världscupen på herrsidan har Frankrike tre åkare topp fem - bland dem totalledaren Martin Fourcade - Norge har de andra två platserna, med fjolårsgiganten Johannes Thingnes Bø som favorit till att bli VM-kung. På damsidan har norska Tiril Eckhoff dominerat under säsongen med sex individuella segrar. Hemmahoppen i det italienska laget ska man inte heller räkna bort.

Arenan: Südtirol Arena i Antholz på 1 600 meters höjd är den högsta platsen som skidskyttarna tävlar på i världscupen. Höjden lär påverka åkarna, och enligt den svenska huvudtränaren Johannes Lukas är åkarna olika känsliga för höjden.

Medaljörer VM 2019: 1) Norge, 2) Tyskland, 3) Italien.

Medaljörer OS 2018: 1) Frankrike, 2) Norge, 3) Italien.

Publicerad:

LÄS VIDARE