Europas arbetare enas i virtuella kampsånger

Av: TT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Petros Giannakouris/AP/TT
Förstamajfirare höjer sina nävar i Greklands huvudstad Aten 2019. I år blir det en annorlunda högtidsdag för världens arbetarrörelser. Arkivbild.

Miljoner människor brukar vanligtvis gå ut på gatorna för att demonstrera på första maj. Men i år är ingenting sig likt – nu väntar manifestationer på balkonger och nätet.

Första maj brukar innebära stora demonstrationer i Frankrike. Men eftersom coronaviruset förbjuder offentliga sammankomster försöker man komma på nya sätt att uppmärksamma arbetarnas internationella högtidsdag. En grupp bestående av sju fackförbund manar sina medlemmar till "balkongdemonstrationer", rapporterar franska The Local.

"Låt oss alla, trots att vi är instängda, demonstrera med plakat, banderoller eller genom att invadera sociala medier och verkligen ge den här dagen kollektiv styrka", står det i ett uttalande från förbunden, som i år särskilt vill lyfta situationen för lågavlönade "osynliga" arbetare, som vårdpersonal och affärsbiträden, som visat sig vara så viktiga när samhällen stängs ner.

Digital kampanj

I Storbritannien är Trades Union Congress (TUC) inne på samma spår. Organisationen, en sammanslutning av 48 fackförbund med över 5,5 miljoner medlemmar, har ställt in sina förstamajaktiviteter – men anser att det är viktigare än någonsin att belysa arbetarnas bidrag till samhället.

TUC har därför tagit initiativ till en digital kampanj där människor uppmanas att tacka en arbetare som har gjort skillnad i deras liv och sedan publicera videoklippet i sociala medier.

Det italienska förstamajfirandet är en folkfest, i synnerhet i Rom. Vanligtvis brukar partisanernas kampsång "Bella ciao" ljuda över huvudstaden där det traditionsenligt anordnas en gratiskonsert. I år kommer den dock att genomföras utan publik, som i stället får ta del av skönsången i public service-kanalen Rais direktsändning.

I Grekland är det förbjudet för mer än tio personer att träffas på en och samma gång. Men kommunistiska fackförbund kan ändå komma att arrangera en symbolisk manifestation utanför parlamentet i Aten, rapporterar AFP. Och i Indonesien väntas fackförbund genomföra en marsch i Jakarta, trots att det är förbjudet, enligt nyhetsbyrån.

Digital första maj

Den svenska arbetarrörelsen har ställt in sitt firande och Socialdemokraternas Stefan Löfven, LO:s Karl-Petter Thorwaldsson och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kommer i stället att hålla tal på Facebook och Youtube. I Danmark, där det är förbjudet för fler än tio människor att samlas på en och samma gång, bjuder det största fackförbundet FH in till en digital första maj.

I USA och Kanada firas Labor Day i september – inte i maj. Även Australien och Nya Zeeland uppmärksammar arbetares villkor på andra datum.

Publicerad: