Sandebäck: Varnade senast – måste få utdelning

avDaniel Söderbäck

Lördagen den 18 maj: Stryktipset i sista stund med Ulrik Sandebäck. Spelstopp 15.59.

▪▪▪

FA-cupen. Ligue 1. La Liga.

Och en hel del svenska matcher.

Stryktipset är i dag en påse Gott & blandat – bästa spiken hittar jag i Spanien.


SKRÄLLKOLLEN V75: ”Bara en procent – miljonhästen” • Här kan du ta rygg på Sportbladets V75-andelar


Serierna i England är slut.

Nu är det även slutspurt i La Liga och Ligue 1. Därmed är matcherna ganska lättanalyserande – i Sydeuropa har spelarna inte alls samma moral när lagen inte har något att spela för. Italien är som alltid ”värst”, men liknande tendenser syns ofta även i Frankrike och Spanien.

Motivation slår klass.

Det skräller sällan i slutomgångarna.

Veckans bästa spik är med andra ord: Valencia. Laget spelar för att behålla fjärdeplatsen (Champions League) – samtidigt som hemmalaget Valladolid inte har ett skvatt att spela för. Man kan andas ut helt efter säkrat kontraktet i förra omgången ...

Jag var även nära att spika Sevilla, men efter att ha läst på verkar det som både Sevilla och dagens motstånd – Athletic Bilbao – kan vara nöjda med kryss. Då säkrar båda Europa League-spel. Kan Sevilla verkligen vara nöjt med bli sexa?

Nja.

Men jag tror man ändå räknar med att både Valencia och Getafe vinner sina matcher – och bli sexa innebär att man slipper första EL-kvalrundorna till ­skillnad från sjuan. 

Möjligen överanalyserar jag nu.

Det är rörigt.

Men krysset på Bilbao åker i alla fall med – det är mycket pokerspel nu ...

Näst säkraste spiken? St Etienne hemma mot Nice. Hemmalaget vill säkra fjärdeplatsen här – mot ett lag som tappat det helt.

I Sverige då?

Jag tror Varberg fortsätter att flyga fram. Det jag såg av HBK mot Gais ­senast var stundtals bedrövligt.


Spikarna

3. Varbergs Bois–Halmstad 1.

Jag trodde Magnus Haglund-effekten skulle fortsätta efter 1–0-segern för HBK borta mot Trelleborg. Men. Usch! Laget var precis lika viljelöst, otajmat, och glädjelöst som förut. Gais vann till slut med 2–1 på Örjans Vall. Om HBK ser energilöst ut är det raka motsatsen mot Varberg. Full press och spets i Seljmani

5. Valladolid–Valencia 2.

Valladolid slog redan nedflyttade Vallecano i förra omgången. Och säkrade därmed sitt kontrakt. Nu kan man pusta ut, rotera in några yngre förmågor. Valencia? Helmotiverat. Behöver troligen vinna för att säkra fjärdeplatsen (Champions League). Både klass och motivation pekar på en tydlig tvåa. 

6. St Etienne–Nice 1.

Nice brände straff i 90+5 senast och därmed åkte ”Europatåget” förbi. St Etienne har däremot allt att ­spela för. Kan fortfarande nå Champions League. Men mer realistiskt: Europa League. Sund etta!

Skrällarna

1. Manchester City–Watford X.

Normalt hade jag spikat Manchester City. Men, har ingen bra känsla för det här. Medan City klivit all-in vecka in vecka ut och till sist fått fira ligatiteln har Watford fokuserat helt på den här FA-cupfinalen. Det
i flera veckor. Och Watford har spets nog att göra match av det här mot ett mer slitet City. Hoppas jag!

10. Malmö FF–Kalmar FF X.

Jag varnade även för KFF borta mot Häcken. Och med lite stolpe in (hade två skott i ramen igen!) hade man fått minst en poäng från Bravida. Till slut borde KFF få utdelning. Varför inte mot skadedrabbat MFF?

Spelarfrånvaron

Manchester City saknar åter skadade Benjamin Mendy. Frågetecken för Fernandinho.

Helsingborg chansade och startade med Andreas Granqvist senast, men han tvingades byta efter dryga timmen. Saknas mot AFC Eskisltuna. Det gör även Wanderson  som är avstängd. AFC hoppas få tillbaka sin bäste spelare Adi Nalic.

Häcken såg inte bra ut mot Kalmar FF men återfår nu två fräscha spelare i Paulinho och Godswill Ekpolo. Sirius? Dras med skador och nu är även  ordinarie mittfältaren Mohammed Seid avstängd. 

Öster har stora frågetecken för forwarden Dragan Kapcevic. Satt på bänken senast på grund av ­skada – och hoppade in. Men fick utgå med skadekänningar. Spelar trevligt, smånätt, men saknar spets.

Örgryte var första laget som plockade poäng av Varberg. Gjorde det bra. TFF? Får inte alls till det. Saknar Jasmin Sudic igen. Tydlig fördel Öis. 

Förutsättningarna

Från och med nu blir Stryktipset-kupongerna klart annorlunda.

Vi får nöja oss  med ”sommarkuponger”  och för min del tycker jag inte det gör något alls. Vi är många som älskar svensk fotboll och jag tycker det bara är skönt med många svenska matcher på kupongerna de kommande månaderna.

Men givetvis sänks intresset för ”Stryket” under den här tiden och det märks så klart på omsättningen. Nu får vi vara nöjda med runt 15 miljoner kronor i omsättning.  

I dag? Vi har faktiskt några utländska toppmatcher på kupongen. Inte minst FA-cupfinalen mellan Manchester City och Watford. Omgången ser inte alls tokig ut, lagom klurig, och jag tycker den är klart spelvärd. Även om det saknas en jackpott.

Skvallret

Det är inte bara Varberg som överraskar i superettan.

Även lilla Mjällby spelar långt bättre än vad experterna trodde inför säsongen. När klubben från Listerlandet gick upp till superettan i höstas tappade man sina två kanske främsta spelare; Jesper Löfgren och Oscar Sverrisson. Trots det ligger man nu på allsvensk plats.  Förklaringen? Precis som Varberg har man fyndat i de lägre serierna. Jag har på den här platsen tidigare skrivit om  förre division 4-spelaren Jacob Bergström, nu gjort 5 mål och 1 assist på 7 matcher. Men det finns fler ”late bloomer”. Nu har ”lokala” spelare som Joel Nilsson (moderklubb Pukaviks IF), Adi Terzic (Olofström) och  Jesper Gustafsson (Pukaviks IF) tagit stora steg. Skräller även mot Öster!?


Missa inte Steven-Lees tipsförslag här:

STRYKTIPSET MED STEVEN-LEE: Analysen match för match • Systemförslagen


EUROPATIPSET MED STEVEN-LEE: Analysen match för match • Systemförslaget


SKRÄLLKOLLEN V75: ”Bara en procent – miljonhästen” • Här kan du ta rygg på Sportbladets V75-andelar


ARTIKELN HANDLAR OM

Speltips

La Liga

FA-cupen

Ligue 1