Marko Johansson har tålamod: ”Ingen stress att spela i MFF”

21-åringen har redan spelat över 100 matcher på seniornivå

avSimon Pålsson

Publicerad:
Uppdaterad:

MALMÖ. Marko Johansson är bara 21 år gammal, men har redan spelat tre säsonger som förstavalet i seniorlag på elitnivå.

Efter utlåningarna till Trelleborgs FF och GAIS känner han sig som en bättre målvakt.

– Jag vet själv att jag kan spela i MFF, men konkurrensen är tuff och jag behöver vänta in min chans, säger Marko Johansson till Sportbladet.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Redan som 16-åring gjorde Marko Johansson debut för Malmö FF i tävlingssammanhang. 2015 hoppade målvakten in i bortamatchen mot litauiska FK Zalgiris Vilnius i kvalet till Champions League.

Marko Johansson höll nollan när MFF tog sig vidare till nästa kvalrunda, men fick inte fler chanser under säsongen efter att klubben valt att plocka in en ny förstamålvakt. Johan Wiland presenterades redan dagen efter Marko Johanssons debut.

Fyra år senare minns Marko Johansson fortfarande det nervösa inhoppet i Litauen. Då blev han den näst yngsta spelaren någonsin att spela i Champions League.

– Det är en match jag aldrig glömmer. Jag blir fortfarande påmind om matchen. Det är utan tvekan ett av de bästa ögonblicken i livet, berättar Marko Johansson för Sportbladet.

– Jag var ung då och förstod knappt vad det innebar när jag skulle hoppa in. I efterhand fattade jag att jag faktiskt hade spelat i Champions League. Ju äldre jag blir, desto roligare är det att titta tillbaka på. Det är en skön grej att ha med sig.

Foto: Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Marko Johansson vid träning inför matchen mellan Malmö FF - Real Madrid på Malmö Swedbank Stadion 28 september 2015.

”Vet jag hur jag ska hantera motgångar och tuffare tider”

Efter inhoppet i Champions League-kvalet fick Marko Johansson vänja sig vid att träna med a-truppen, men han fick ingen speltid. 2016 satt målvaktstalangen på bänken vid nio tillfällen utan att göra några allsvenska minuter.

Inför säsongen därpå var Marko Johansson själv mån om att bli utlånad för att få speltid. Valet föll på Trelleborgs FF, ett val som snabbt skulle visa sig vara helt rätt.

– Det var inte säkert att jag skulle få chansen eftersom jag var så ung. Men Patrick Winqvist gav mig chansen och jag känner verkligen att jag tog den. Jag gjorde en väldigt bra säsong direkt i Superettan och vi tog oss upp till allsvenskan.

Men efter att ha fått sitt genombrott i Superettan blev det betydligt tuffare mot allsvenskt motstånd. Trelleborgs FF slutade sist med 15 poäng på 30 omgångar.

– Det var en väldigt tuff säsong, men som var både bra och dålig för min egen del. Vissa matcher var okej, medan andra var dåliga. Vi var en riktig slagpåse och jag gjorde 2-3 jobbiga misstag under året.

– Det var ganska svårt när man inte varit i den situationen innan. Det blir en lärdom. Man vet aldrig när man hamnar i en sån situation igen. Men jag är tacksam som har fått lära mig det när jag fortfarande är så ung. Då vet jag hur jag ska hantera motgångar och tuffare tider framöver. Det är extra viktigt som målvakt, tror jag.

Under åren i Trelleborgs FF hade Marko Johansson svårt att få tillgång till ordentlig målvaktsträning eftersom man inte hade någon renodlad målvaktstränare på plats.

Foto: Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Örebros Nahir Besara (ej i bild) gör 1-2 på målvakten Marko Johansson under matchen i allsvenskan mellan Trelleborgs FF och Örebro på Vångavallen i april 2018.

Därför var träningsmiljön i fokus inför årets säsong, då målvaktstalangen återigen skulle lånas ut från Malmö FF för att få speltid.

– Som ung spelare måste man få den rätta träningen för att utvecklas i rätt takt. Inför den här säsongen försökte jag att bara tänka på mig själv; att jag skulle hamna i ett lag där jag skulle få den rätta träningen och samtidigt förtroende. Då valde jag GAIS och gick ner en division.

– Jag hade en väldigt bra målvaktstränare, Tomas Vainio, som har tränat Pontus Dahlberg, Peter Abrahamsson och Fredrik Andersson. Det är tre bra allsvenska målvakter. Det var därför jag kände att GAIS var ett bra val.

– Det blev ett tufft år i botten, men jag gjorde en bra säsong med bra träning i veckorna, många viktiga räddningar och flera räddade poäng. Jag kände att jag hade en viktig roll och fick mycket ansvar. För min utveckling var det ett bra år.

”Mamma är min trygghet hemma i Malmö och betyder allting för mig”

Efter att ha spelat 88 av 90 matcher i ligaspelet de senaste tre säsongerna har Marko Johansson byggt på sig värdefull erfarenhet. Den hoppas han ha nytta av i framtiden.

Men trots att han har haft bra, utvecklande säsonger i både Trelleborgs FF och GAIS råder det ingen tvekan om att Malmö och MFF är hemma för honom.

Foto: Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Marko Johansson under kvalmatchen till allsvenskan (första matchen) mellan Trelleborgs FF och Jönköpings Södra IF på Vångavallen, november 2017.

– Malmö är min stad. Jag är uppvuxen i staden, har mina vänner och min familj här. Malmö är hemma. Behöver jag någonting ringer jag ett samtal så är det fixat. Det är mitt hem. Det är en trygghetszon. Att komma tillbaka till MFF som man har spelat i sen man var liten är roligt. Målet är att jag ska få spela i Malmö FF på riktigt en dag.

Samtidigt är Marko Johansson övertygad om att utlåningarna varit viktiga för honom, både på och utanför planen.

– I Malmö ser jag ingen anledning att flytta hemifrån, men när jag flyttade till Göteborg fick jag skapa mina egna rutiner, bli mer professionell och lära mig att göra saker själv. Det var nyttigt faktiskt. Det utvecklar också en i fotbollen när du bor själv och tar hand om dig själv. Det behövs. Man mognar mer som människa.

– Hemma har jag alltid mamma och hon gör verkligen allt för mig. Jag är uppväxt själv med henne i tolv år och vi är väldigt tighta. Jag ser mamma som min bästa vän, jag pratar med henne om allting. Hon är min trygghet här hemma i Malmö och betyder allting för mig. Det var ganska jobbigt att vara ifrån henne, men man vänjer sig. Mamma kom ändå upp varje hemmamatch för att stötta mig.

Foto: Patric Söderström/TT / TT NYHETSBYRÅN
Marko Johansson i målet för Trelleborg under allsvenska matchen mellan Kalmar FF och Trelleborgs FF på Guldfågeln Arena i oktober 2018.

Det är oklart var Marko Johansson spelar nästa säsong, men 21-åringen är övertygad om att han hör hemma på allsvensk nivå. Kontraktet med Malmö FF går ut efter säsongen 2020 och just nu är ingenting bestämt om framtiden.

– Jag vet själv att jag kan spela i MFF, men konkurrensen är tuff och jag behöver vänta in min chans. Jag vill inte gambla och riskera att sitta en hel säsong på bänken. Man vet inte hur det ser ut nästa år, men ska jag bli utlånad vill jag till en allsvensk klubb. Jag har ett år kvar på kontraktet och det har funnits intresse från lite olika håll. Men jag vet inte vad som händer.

– Det är ingen stress att få spela i Malmö FF. När tiden kommer så kommer den. När jag väl får chansen vet jag att jag kommer kunna ta den. Nu har jag inte fått chansen än, men har jag bara tålamod så kommer den förr eller senare.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM