Barbie och Ken-docka blir hen-docka

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag lanserar leksakstillverkaren Mattel, som står bakom Barbie- och Ken-dockorna könsinkluderande dockor.

– Vi vill ge barn och föräldrar ett bredare spektrum om hur leksaker kan se ut idag, säger Kim Culmone, Senior Vice President på Mattel Fashion Doll Design.

Tillverkaren bakom Barbie-dockorna, Mattel, lanserar på onsdagen de könsinkluderande dockorna. Syftet är att ge barnen alternativ att själv få bestämma hur deras docka ser ut, oberoende kön.

1 av 2 | Foto: Mattel.

Dockorna har utformats tillsammans med experter, psykologer, föräldrar och barn, skriver Mattel i ett pressmeddelande.

– Den nya dockan har tagits fram med insikter om att barn inte vill att deras leksaker ska vara utformade enligt klassiska könsnormer. Vi vill ge barn och föräldrar ett bredare spektrum om hur leksaker kan se ut idag, säger Kim Culmone, Senior Vice President på Mattel Fashion Doll Design.

Olika modeller i varierande hudtoner

Dockorna kommer i sex olika modeller i varierande hudtoner, med olika peruker och flera klädalternativ.

Barn- och ungdomspsykologen Jenny Klefbom menar att fri lek är den bästa grunden för lärande, utvecklande, social förmåga och empati.

– Inte minst lägger den grunden för en god och stark självkänsla. Tyvärr är barnens leksaker ofta utformade efter samhällets vuxennormer och det känns därför spännande att se den här typen av initiativ. Inget barn ska behöva känna att de inte passar in, säger hon i pressmeddelandet.

Den könsneutrala dockan kommer att kosta 450 kronor och går att köpa i olika webbutiker.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN