Jo, vi välkomnar det lokala på Järvaveckan

Replik från arrangören om att Järvaborna inte inkluderas på politikerveckan

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi har aldrig och kommer aldrig påstå att vi talar för alla Järvabor. En stor del av vårt arbete handlar därför om att göra plats för många olika perspektiv, skriver Ahmed Abdirahman.
Foto: TT
Vi har aldrig och kommer aldrig påstå att vi talar för alla Järvabor. En stor del av vårt arbete handlar därför om att göra plats för många olika perspektiv, skriver Ahmed Abdirahman.

DEBATT. Nätverket Förorten mot våld är en organisation vars arbete vi har djup respekt för. Däremot känner vi inte igen beskrivningen av Järvaveckan i deras debattartikel.

Vi har tillsammans med Studiefrämjandet fört regelbundna samtal med civilsamhället sedan i januari. Lokala ideella organisationer deltar kostnadsfritt på Järvaveckan och har erbjudits gratis seminarietider och plats på våra aktivitetsytor.

Resultatet är tydligt: av de 300 medverkande organisationerna på årets Järvavecka är nästan en tredjedel lokala och hemmahörande i Järvaområdet. Precis som vi. 

The Global Village grundades 2014 som en ideell förening och har sedan dess byggt Järvaveckan nerifrån och upp i samarbete med civilsamhället, näringslivet och politiken.

Vi har aldrig och kommer aldrig påstå att vi talar för alla Järvabor. Tvärtom menar vi att det inte finns ett förortsperspektiv och att ingen enskild person eller organisation kan ta sig rätten att företräda de 556 000 människor som bor i utsatta områden.

En stor del av vårt arbete handlar därför om att göra plats för många olika perspektiv: varje år gör vi tillsammans med Novus 2 000 intervjuer på somaliska, arabiska, engelska och svenska med invånare i utsatta områden i hela landet för att göra deras röster hörda. 

Järvaveckan handlar om att skapa nya möten mellan människor med olika åsikter och erfarenheter, så att riktig förändring ska kunna ske.

Att vi breddar den bortom politiken till att innefatta kultur och rekrytering – ett 10-tal artister står på scen och över 2 000 jobb finns att söka på plats – är initiativ som tillkommit i samarbete med just lokalsamhället, där vi tillsammans med boende, föreningar och företag har utvecklat programmet för att inkludera så många som möjligt och öka tillgängligheten till det demokratiska samtal som vi alla behöver vara en del av.

I går kom 6 400 besökare – majoriteten Järvabor – till Järvaveckans invigningsdag. Vi räknar med 40 000 innan veckans slut och välkomnar även Förorten mot våld att delta – hoppas att vi ses på Spånga IP!


Ahmed Abdirahman, grundare av The Global Village och Järvaveckan


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE