Sjukvårdspersonalens superlön i sommar – 25 000 i veckan

Av: Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

25 000 kronor i veckan – det får Region Västernorrlands personal som jobbar med coronapatienter i sommar.

Villkoret är att de skjuter upp sin ledighet.

– Sjukdomar tar inte semester, säger Lena Carlsson, sjukhusdirektör i Region Västernorrland.

Coronaviruspandemin tar hårt på vården i Västernorrland. Nu planerar regionledningen för sommarbemanningen och erbjuder vårdpersonal rekordhöga löner, vilket Sundsvalls Tidning tidigare rapporterat om.

All personal som arbetar i direkt coronavård på något av Västernorrlands sjukhus i Sundsvall, Örnsköldsvik och Sollefteå erbjuds 25 000 kronor i veckan – om de jobbar under sommarperioderna.

– Grundinställningen är att vi vill att alla ska få sin semester, men vi har svårt att rekrytera personal. Om vi inte får ihop bemanningen och den befintliga personalen behöver jobba, så ska de ha en extra slant för det helt enkelt, säger Lena Carlsson, sjukhusdirektör i Region Västernorrland.

Lena Carlsson, sjukhusdirektör i Region Västernorrland.
Foto: Anneli Egland/Pressbild
Lena Carlsson, sjukhusdirektör i Region Västernorrland.

”Har inte råd att inte göra detta”

Att bemanna länets sjukhus under sommarmånaderna är vanligtvis ansträngt för regionen. Under pandemin är utmaningen allt svårare. Sedan tidigare har regionen sommaravtal och erbjuder en veckolön på 15 000 kronor. Men nu utökas den till 25 000 kronor för en viss del av de anställda.

– Eftersom vi har en extrem situation ökar vi summan ytterligare för att personalen som arbetar med covidvård utför extraordinära insatser just nu. Personal som inte jobbar med coronapatienter får fortsatt erbjudande om 15 000.

Är 25 000 kronor i veckan en rimlig summa?

– Specialistvårdens ledningsgrupp har diskuterat detta och gjort bedömningen att detta är nödvändigt. Det är den summan som har arbetats fram av samarbetsgruppen.

Regionen har redan ekonomiskt underskott. Har ni råd med detta?

– Det är ett dilemma och vi gjorde en bedömning och såg att detta var möjligt. Vi har kommunicerat detta med våra politiker och de är fullt medvetna om dilemmat. Vi befinner oss i en speciell situation och har inte råd att inte göra detta. Vi måste vårda svårt sjuka. Sjukdomar tar inte semester, säger Lena Carlsson.

Under lördagen den 30 maj var antalet bekräftade fall av covid-19 i Västernorrland 725 personer. 41 av dem vårdas på sjukhus, varav 7 stycken på intensivvårdsavdelning. Totat har 84 personer i länet avlidit till följd av covid-19.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE