Mikael Niemi flyr undan uppvaktning och familj

Författaren fyller 60 i ensamhet i solen: Skönt att landa mjukt

avChristina Nordh

Publicerad:
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Mikael Niemi fyller 60 och tycker inte att åren går att förneka. – Det var ganska lustigt, jag läste precis nu Wilhelm Mobergs ”Din stund på jorden” som han skrev när han var drygt 60. Man söker sig till de frågorna i min ålder, tillbakablickarna, det är något som börjar hända nu på allvar – det har jag märkt. Den är väldigt fin, hans bok ”Din stund på jorden”. Han tänker just på sitt liv, i romanform naturligtvis: Vad blev det och vad hände?

När han fyllde 50 hade han en jättefest hemma i Pajala.

Där och då bestämde han sig för att fly 60-årskalaset – och familjen.

– Jag åker söderut, till solen. Det känns skönt att byta miljö och bara landa lite mjukt.

Det är tisdag 13 augusti som succéförfattaren Mikael Niemi fyller 60. När +++++ gratulerar lite i förtid utbrister han:

– Nu måste man erkänna att man blivit gubbe – oavsett hur ung man känner sig. Nu är det bara att skaffa sig keps... och börja köra mitt på vägen? Nej, men man är ju alltid så förvånad över hur ung man känner sig inombords, men åren går inte att förneka.

Destinationen för resan är hemlig, men utan tvekan ser han fram emot lite egentid.

– Det är lite retrospektivt, lite begrundan och funderingar. Och lite överblick också kanske över det som har varit och det som blev. Även om det inte är slut än, hoppas jag.

Valde rätt

Mikael Niemi ville redan i tonåren bli författare.

– Jag hade bestämda planer, men vågade inte tala om det för någon – för jag visste hur svårt det var. Men jag satsade på det helt och hållet och skrev ju i många år. Det visade ju sig att det var helt rätt. Jag hade roligt och till med lyckades som författare, säger han.

– Men det jag alltid tänker på är ”Populärmusik från Vittula”, succén som jag aldrig hade kunnat drömma om. Och det var ju en fantastisk resa. Det hade jag ju aldrig fått vara med om, om jag hade blivit civilingenjör som hade varit det närmaste alternativet.

För två år sedan kom hans senaste bok ”Koka björn”, nu skriver han på en ny roman.

– Det är mycket jobb kvar. Det är svårt att skriva och romaner är det svåraste. Men jag pratar aldrig om innehållet, inte ens min fru får veta vad jag skriver. Vissa författare kan prata om det, men inte jag. Då pratar man sönder det liksom.

Nya drömmen: Barnbarn

Sommaren har Mikael Niemi tillbringat med att röja i skogen och fiskat. Och så avslöjar han att han börjat drömma om barnbarn.

– Jag ser fram emot den dagen. Verkligen! Att få det där fantastiska, se livet gå vidare... Det är inte originellt, men det är också någonting som åldern gör – det är fan livet, alltså.

– En tröst när man själv börjar bli gammal och skruttig och så ser man sina barn och barnbarn … ”Men fan, nu ska de ta över! Jag ska göra plats åt dem.” Det är något vackert, tycker jag i det. Jag ger plats åt dem.

Men innan några barnbarn anländer, och ”man måste vara på plats för att torka blöjor på andra varvet”, vill Mikael Niemi se en riktigt stor match.

– Jag skulle vilja se en riktigt bra spansk fotbollsmatch. Typ La Liga, eller typ Barcelona-Madrid, UEFA-cupen eller Champions League. Det har jag aldrig gjort. Att få vara med på ett stadion med 50 000 i publiken och få kolla. Det kanske är för att jag hörde Erik Niva sommarprata, när han fick se Tottenham när de vann Champions League-finalen i Madrid. Han kunde förmedla den här hänförelsen, jag tyckte det var fint. Då fick jag som en helig känsla, säger han.

Saknar mjuka värden

Till sist vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Det är en stor fråga, men jag skulle säga så här: Att Sverige blev ett mjukare land. Jag tycker att Sverige har blivit så hårt. Och inte bara Sverige, utan USA och Ryssland och Erdogan (i Turkiet).

– Alla dessa män, framför allt, som driver världen mot en hårdare tillvaro – och den här förbannade rasismen som börjar komma tillbaka. Jag kan sakna de mjuka värdena.

FAKTA/Mikael Niemi

Ålder: 60 på tisdag.

Familj: Hustrun Eelkje, sönerna Toivo och Kåre och dottern Tanja.

Bor: Pajala.

Aktuell: 60-årsjubilerar.

Publicerad: