”Varit den svåraste vintern på elva år”

Petri Salmelas stjärnhäst Makethemark gör årsdebut på V86

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: MATILDA ÖHRMAN / TR BILD
Makethemark gör årsdebut på V86 under onsdagskvällen

I fjol slutade han trea i Elitloppet, tvåa i Åby Stora Pris och vann St Michel Ajo.

Under onsdagskvällen gör Petri Salmelas storstjärna Makethemark årsdebut på V86.

– Det är så klart ingen överraskning om han vinner direkt, säger Petri Salmela.

Vintern börjar sakteliga försvinna och vi närmar oss allt mer vår och sommar. Ett riktigt vårtecken brukar vara när de svenska stjärnhästarna kommer ut på travbanorna igen efter sin vinterträning. Under onsdagskvällen är det dags för den nu mera sjuårige hingsten Makethemark att göra årsdebut.

Petri Salmelas häst har hittills i karriären tagit 22 segrar på 55 starter och sprungit in 8,6 miljoner kronor. I fjol slutade Makethemark trea i Elitloppet på Solvalla och tvåa i Åby Stora Pris, han vann också det finska storloppet St Michel Ajo.

”Varit en svår vinter”

4 Makethemark (V86-6) har inte startat sedan september i fjol, trots det blir stjärnhästen brakfavorit i sin årsdebut på V86 under onsdagskvällen.

– Jag är dålig på att spekulera kring spelprocent och sådär, men spelarna brukar ofta vara rätt på det. Det är så klart ingen överraskning om han vinner direkt, men det är ingenting jag kräver av honom. Vi kommer alla vara nöjda om han springer fort sista varvet, men alla förstår så klart att när en häst som Makethemark kommer ut är det ingen överraskning om han vinner direkt.

Hur har vintern varit för Makethemark?

– Det har varit en svår vinter, det har varit varierande väderförhållanden och på grund av vädret har det väl inte varit helt enligt plan. Det har faktiskt varit den svåraste vintern sedan jag flyttade till gården i Stockholm för elva år sedan. Men man får hitta en lösning med varierande träning och jag har fått tänka till betydligt mer än vad jag behövt göra tidigare vintrar, säger Petri Salmela och fortsätter:
– Men Makethemark har tränat hela vintern och fått mycket träning och allting är väl med honom, samtidigt är det så klart omöjligt att han ska ha formtopp redan nu då han har en lång vinter bakom sig. Han var inne på Solvalla för två veckor sedan och gick ett banjobb och det är egentligen enda fartträning som han fått inför detta, annars är det bara mängdträning det handlat om. Han känns fin och ser fin ut och mår bra på alla sätt och vis, sedan har han inte riktigt sommarpäls ännu.

”Vi kan bara göra vårt jobb”

Vad är dina förhoppningar på den här tävlingssäsongen för Makethemark?

– Naturligtvis att vara med i de stora loppen, Olympiatravet är det första målet och efter det är det Elitloppet som gäller. Olympiatravet måste han kvala in till och till Elitloppet måste han få en inbjudan och vi kan bara göra vårt jobb och hoppas att hästen levererar som i fjol. Men vår plan är realistisk.

Hur kommer Makethemark att tävla i kväll?

– Det blir öppet huvudlag och bike, sedan blir det lättaste möjligaste skorna.

”Hon ska bevakas framöver”

Förutom Makethemark har Petri Salmela även trion 6 Lady Zappa (V86-2), 6 My Sweden (V86-4) och 6 Cupido Sisu (V86–6) på V86-spelet.

– Lady Zappa gör årsdebut och har en lång vinter bakom sig och hon har varit inne på Solvalla en gång inför det här. Distansen är inget plus och hon möter några hårda hästar så jag tror inte hon vinner i dag, hon har annars haft en bra vinter och det är en häst man ska bevaka framöver. My Sweden tror jag på riktigt bra segerchans med, han har fått två lopp i kroppen efter paus och håller väldigt fin form och han har visat att han duger, säger Petri Salmela och avslutar:
– Cupido Sisu har fått lopp i kroppen efter halsoperation och var bra då och formen är helt klart på gång, däremot räcker han inte mot Makethemark. Det här är dock annars också en häst som man kan bevaka framöver.

LÄS MER INFÖR V86:

Publicerad:

LÄS VIDARE