Nya oroligheter vid turk-grekiska gränsen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En grekisk brandman nära gränsstängslet medan tårgas används under oroligheterna vid gränsen mellan Grekland och Turkiet.
Foto: Giannis Papanikos/AP/TT
En grekisk brandman nära gränsstängslet medan tårgas används under oroligheterna vid gränsen mellan Grekland och Turkiet.

Med tårgas och rökgranater har oroligheterna vid gränsen mellan Grekland och Turkiet tagit ny fart, där migranter och flyktingar försöker komma in i EU via Grekland.

Tårgasgranater har enligt vittnesmål avfyrats både från den grekiska och den turkiska sidan nära gränsövergången till grekiska Kastaniés.

Grekiska soldater och kravallpolis har placerats ut i området där tusentals människor har velat ta sig in i landet de senaste dagarna.

Tusentals stoppade

Enligt grekiska myndigheter har många försök att ta sig över gränsen stoppats den senaste veckan. Under ett dygn fram till lördagsmorgonen gjordes fler än 1 200 försök och 27 gripanden, meddelar en regeringskälla. De flesta av migranterna uppges vara från Afghanistan och Pakistan.

– Grekland gör vad alla självständiga stater har rätt att göra, att skydda sin gräns från att människor passerar olagligt, sade premiärminister Kyriakos Mitsotakis till CNN på fredagskvällen.

– Jag är rädd att det här är en konstant och systematisk provokation från Turkiet som inte har något att göra med de här människornas svåra situation. De utnyttjas av Turkiet, tillade han.

EU och Turkiet har anklagat varandra för att använda migranter och flyktingar som brickor i ett politiskt spel. Under fredagen uppmanade EU migranter vid gränsen att sluta försöka ta sig in i Grekland.

Nya läger i Grekland

Grekland ska bygga två nya tillfälliga läger för de hundratals nya asylsökande som har kommit till landet den senaste tiden, säger migrationsminister Notis Mitarachi i tv-kanalen Skai.

Lägren planeras göra plats för asylsökande som kommit dit efter den 1 mars.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har beordrat den turkiska kustbevakningen att hindra migranter och flyktingar från att korsa Egeiska havet, rapporterar statliga medier.

"Enligt presidentens order kommer migranter inte att tillåtas att korsa det Egeiska havet eftersom det är farligt", twittrar kustbevakningen.

Situationen vid gränsen, där tusentals människor har samlats i hopp om att kunna ta sig in i EU, uppstod efter att Turkiet för en vecka sedan meddelade att landet inte längre kommer att hindra migranter från att ta sig till EU.

Publicerad: